Meglepetés: Fidesz-közeli cég nyerte a Miniszterelnökség 5 milliárdját

2016.06.03. 19:49

4,8 milliárdot nyert a Miniszterelnökségtől tanácsadói feladatokra egy konzorcium, amelynek tagjai mind a Fideszhez közel álló cégek, írta az Átlátszó. Lázár János minisztériuma még októberben írt ki közbeszerzést 5 milliárdos keretösszegre egy építőipari projekt tanácsadói feladataira. 

A győztes cég 4,8 milliárd forint értékben nyerte el a megbízatást. 

A tender győztese a KFF-2016 Konzorcium lett, amelynek tagjai: Ész-Ker Kft., a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, és az SBGK Ügyvédi Iroda.
  • Az Ész-Ker Kft. többségi tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek közös cége van Tiborcz István üzlettársával, Hamar Endrével is. Cégei korábban a Rubik kockáról is írtak jól megfizetett tanulmányt az MNV-nek, mutatta be a 444.  Az Ész-Ker Kft. nyerte nemrégiben a 420 milliárd forintos építőipari tenderhez kapcsolódó tanácsadást a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által kiírt 5 milliárd forintos közbeszerzésen
  • A Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda szintén a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 5 milliárdos tenderének egyik befutója lett, illetve a Miniszterelnökséggel is szerződtek áprilisban nettó 400 millió forintos keretösszegű közbeszerzési tanácsadásra.
  • Az SBGK Ügyvédi Iroda meghatározó szerepet betöltő munkatársa Bajkai István  elnökségi tag. Bajkai alpolgármester a VII. kerületben, a Bibó Szakkollégiumba járt és a Fidesz alapító tagja. Bajkai egyébként Orbán Ráhel ügyvédjeként is ismert.

A kiírás szerint a három részből álló szerződés 2020. december 31-ig lesz érvényben, teljes keretösszege pedig 5 milliárd forint. Az ajánlattételi felhívás szerint csak olyan cégek indulhattak a tenderen, amelyeknek az előző három üzleti évben a közbeszerzés tárgyából származó nettó bevétele az első és második rész tekintetében minimum 950 millió forint, a harmadik rész vonatkozásában pedig legalább 525 millió forint volt.