Ezért a győzelemért harcolt Orbán és Gyurcsány

2016.06.05. 08:01

Reggel hat órától este hét óráig szavazhatnak Dunaújváros 4. választókerületében az új önkormányzati képviselőről. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert mert lemondott a gyilkossággal gyanúsított fideszes Gál Roland képviselő.

A választáson kilenc jelölt indult, és a Fidesz esélyét növeli, hogy a baloldali pártok nem tudtak megegyezni, és közös jelöltet állítani. Így külön jelölttel indul az MSZP, a DK és a PM. A baloldali harc különböző epizódjairól ebben a cikkünkben olvashat.

A mandátum sorsa és a leadott szavaztok aránya ezúttal országosan fontosabb, mint helyben. A képviselő-testület arányait ugyanis nem befolyásolja az eredmény, a Fidesz többsége mindenképp megmarad. Országosan viszont kiderül,  hogy a Fidesz népszerűsége helyben mire elég, a fideszes szavazókat mennyire zavarta meg a gyilkossági ügy, a Jobbik mire képes egy nem neki kedvező körzetben, és hogy a baloldal egyes pártjai milyen eredményre képesek külön-külön.

Ők kilencen indulnak

A szavazólapon ilyen sorrendben szerepelnek:

Orha Zoltán - független

Gebei Bálint - független

Selyem József - MSZP

Balogh Péter - Munkáspárt

Barta Endre - Jobbik

dr. Huszti Zsolt - DK

Pappné Grabant Ilona - PM

Harsányi Péter - SZDP

Lassingleitner Fruzsina - Fidesz

A választás országos jelentőségét jelezte, hogy a kampányhajrában maga Orbán Viktor miniszterelnök érkezett a városba. Orbán a Modern Városok program keretében milliárdos fejlesztéseket ígért Dunaújvárosnak, a helyi tévén keresztül pedig azt üzente a szavazóknak, hogy "a városban élők mindig tudhatják, hogy ha a mi zászlónk van fönt, a Fidesz és a KDNP zászlaja van a magasban, akkor lehet számítani a kormányra".

Az ellenzéki szintén mindent bevetett. Vona Gábor személyesen kampányolt a jobbikos jelöltnek, szombaton pedig Gyurcsány Ferenc kampányolt a DK-s indulónak. Gyurcsány előre jelezte, hogy összefogás esetén biztos lett volna a baloldali győzelemben, és nem örül annak, ami történt. Azt üzente baloldali társainak, hogy a magyar választási rendszer sajátosságai miatt muszáj lesz együttműködniük 2018-ban, mert "a sértettség nem segíti a Fidesz leváltását".