Jobbik-alapító: Kovács Béla már 2005-ben Piskorskival lobbizott a pártnál

K EPA20150506067
2016.06.06. 13:29

Kovács Béla először 2005-ben kereste meg a Jobbikot, és lengyel kapcsolatokat ígért nekik - mondta a Pestisrácoknak Nagy Ervin, a Jobbik egyik alapítója. Sem az akkori elnök, Kovács Dávid, sem ő az első találkozáskor nem vették komolyan Kovács Bélát. "Rossz küllemű, rossz kisugárzású, komolytalan embernek tűnt" - mondta Nagy Ervin.

A pártból 2008-ban kilépő Nagy szerint a Jobbikot akkoriban sok ilyen "politikai kalandor" kereste meg, ezért nem nagyon hitték el a történeteit. Vona Gábor feladata volt a szakmai csoportok létrehozása, és létrejött többek között egy külügyi csoport, itt kapott szerepet Kovács. "Úgy gondoltuk, hogy mégsem hajtjuk el, hanem talán a külügyi bizottságban hátha valamit hozzá tud tenni ehhez a témához, ha egyáltalán igaz, amit mond. Nagyon hihetetlennek tűnt, hogy lengyel képviselőkkel tart fent kapcsolatot. Vona átvette, ő tartotta vele a kapcsolatot, és találkozott Kovács Béla kapcsolataival" - emlékezett vissza Nagy.

A Nagy Ervin által emlegetett lengyel kapcsolat a nemrég Lengyelországban kémkedés miatt letartóztatott Mateusz Piskorski volt, az egykori jobbikos szerint őrá hivatkozott Kovács Béla. Ugyanakkor Nagy Ervin tudomása szerint Kovács ekkor még csak levelezési szinten volt jelen a pártban. Később viszont többek között Vona Gábor is találkozott vele. 

A lengyelekkel jobban lehetett házalni, mint az oroszokkal

Az is kiderült később, hogy Kovács Bélának orosz kapcsolatai voltak. 2000-es évek elején azonban a jobboldali radikális közeg elutasította az orosz politikát, így ha valaki azzal jött volna be az irodájukba 2005-ben, hogy orosz kapcsolatai vannak, azzal a lendülettel el is küldték volna - emlékezett vissza Nagy. Neki egyébként az is gyanús, hogy Kovács Béla nagyon jól tudta, hogyan tudja megnyerni a szimpátiájukat és felkelteni az érdeklődést. Lengyelországra akkoriban irigységgel nézett a Jobbik és a MIÉP is, mert ott a jobboldali radikális pártok nagyon sikeresek voltak. 

A Pestisrácok nemrég dokumentumokra és egy, a Központi Nyomozó Főügyészségen tett tanúvallomásra hivatkozva azt írták, Kovács és Piskorski közeli kapcsolatban állt egymással. Azt az Index is megírta Piskorski letartóztatásakor, hogy a két politikus nagyon jól ismerte egymást, és ahogy megírtuk, politikai pályájukban is sok a hasonlóság.

A Pestisrácok viszont Kovács egykori munkatársának, Molnár Balázsnak a vallomására alapozva azt írták, Kovács Béla a Jobbik oroszországi helyfoglalásáról szóló megállapodás-tervezetet írt alá egy Piskorski által elnökölt szervezettel. Erről korábban az Index is értesült, meg is kérdeztük akkor a Jobbikot, de a párt azt közölte: nem jött létre ilyen megállapodás.

Kovács: Ez hazugság

Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerint a Pesti Srácokon "hazugságoktól és súlyos rágalmaktól hemzsegő cikk" jelent meg róla, emiatt megteszi "a szükséges jogi lépéseket". 

Kovács egyebek mellett kijelentette: a cikk "aljas, szenzációhajhász hazugságok és rágalmak kusza halmaza, ami kizárólag egy sértett, régebben elbocsátott" munkatársa hazugságaira, vádaskodásaira épül. Szerinte soha nem volt bizalmas viszonyban Mateusz Piskorskival, de nemzetközi választási megfigyelőként többször találkozott vele. 

Egy nagyon különös ügy

A Kovács-ügy egyébként érdekesen alakul. Bár a jobbikos politikust már 2014 májusában (éppen a választási kampány kellős közepén) feljelentette az Alkotmányvédelmi Hivatal, még mindig nem sikerült lezárni az ellene zajló eljárást. Ellenben a kormánypárt folyamatosan felhasználja a "Kágébéla"-sztorit, amikor a Jobbikot kell támadnia.

És bár Kovács ellen eddig semmilyen konkrét bizonyítékot nem sorakoztattak fel, az ő és a felesége - sokáig elhallgatott - múltja alapján kevésbé hihető, hogy a politikusnak ne lett volna köze az orosz titkosszolgálathoz. 

(Borítókép: Kovács Béla a Jobbik európai parlamenti képviselője az Európai Parlament Jogi Bizottságánál tartott meghallgatásra érkezik Brüsszelben 2015. május 6-án. Kovács Bélát azért hallgatták meg mert a magyar főügyészség a mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)