Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Kósa: Navracsics a brüsszeli mundér becsületét védi

2016.06.07. 15:00
Navracsics Tibor uniós biztos, az Orbán-kormány egykori miniszterelnök-helyettese egy nyilatkozatával eléggé belezavart a kormány kvótaellenes kampányába. Navracsics azt mondta, hogy a kormány plakátkampánya nem értelmezhető Brüsszelben. A fideszesek nem nagyon akarnak reagálni a dologra, Kósa Lajos frakcióvezető szerint nem csoda, hogy egy brüsszeli bürokrata nem érti az üzenetet.

Navracsics Tibor egy jelenleg hatályos helyzetről beszélt, a magyar kormány viszont egy jövőbeni szabályozás ellen tiltakozik - így reagált Kósa Lajos fideszes frakcióvezető a magyar uniós biztos múlt heti nyilatkozatára az ATV reggeli műsorában.

Navracsics pénteken a Klubrádiónak a magyar kormányzati állásponttal szembemenve azt mondta, nem érzi, hogy Brüsszel zsarolná Magyarországot, és kötelező kvóta sincs, hanem csak a legális menedékkérőket oszthatják majd el, hogy ne terheljenek túl egy országot.

Éppen ezért a kormány népszavazást megelőlegező plakátkampánya nem értelmezhető Brüsszelben,

vélte Navracsics.

Erre Kósa úgy reagált, hogy az uniós biztossá vált Navracsics "a mundér becsületét védi", és nem csoda, hogy egy brüsszeli bürokrata nem érti az üzenetet. Szerinte a szlogeneket nem kell szó szerint értelmezni.

Üzenjük Brüsszelnek, az mit jelent? Írjak SMS-t Brüsszelnek? De hova? Lehet ilyeneket csinálni, de aki Magyarországon választó, pontosan érti, miről van szó.

 - mondta. A beszélgetés azzal fejeződött be, hogy mindez annak a nyelvi trükknek az eredménye, amikor nem lehet nevén nevezni valamit, és azt kell mondani egy tasmániai születésű londonira, hogy afrikai amerikai.

Kósa Lajoson kívül egyelőre nem szólalt meg fideszes politikus az ügyben. Az Index hétfő óta keresi a miniszterelnök sajtófőnökét, a miniszterelnöki kabinetirodát, és írtunk a kormányszóvivőnek is, hogy megkérdezzük a véleményüket Navracsics szavairól, de egyiküktől sem érkezett semmiféle reakció.