Hetekre elfogyott a tetanusz az országban

GettyImages-481681965
2016.06.08. 13:17
A sérülések kezelésénél fontos tetanusz-oltóanyagból több kórházban és gyógyszertárban is nagyon kevés van, mivel két hétig országos hiány volt. Pár napja viszont újraindult a terjesztés. Miután szóltunk, megsürgették a kiszállítást a Szent János Kórházba.

Kedden a Szent János Kórház traumatológiáján robogóbalesetből kifolyólag járt kollégánknak azt mondták, hogy sajnos a tetanusz-oltóanyagból nagyon kevés van országos hiány miatt. Az ellátó orvos azt mondta, az utóbbi hetekben előfordult, hogy elfogyott az aznapra rendelt gyógyszer.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kommunikációs igazgatója azt mondta,

valóban kifogyóban vannak a készletek, mert két hétig országos hiánycikk volt a tetanusz-oltóanyag.

De pár napja újraindult a terjesztés, így lassanként minden kórházba és gyógyszertárba eljut majd a megfelelő mennyiség.

„A Tetanol Pur vakcina forgalomba hozatali engedélyének jogosultja, a GSK 2016.05.20-án jelentette a gyógyszerhiányt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felé. A hiány 2016. 06.04 -én megszűnt” – mondta az OGYÉI-s Tinnyei Mária. Azóta a legnagyobb hazai nagykereskedők, a Phoenix Pharma és a Hungaropharma is elkezdték a megrendelt oltóanyagok szállítását a kórházakhoz, gyógyszertárakhoz.

„Az OGYÉI koordinálja az elosztást, tekintettel arra, hogy a kórházak és a gyógyszertárak készletei érthető módon kifogyóban vannak. Az Indextől érkező jelzés alapján a Szent János Kórházba történő kiszállítást megsürgettük” – mondták az OGYÉI-nál.

Nem ez az első eset az utóbbi hat évben, hogy hiánycikk a tetanusz elleni vakcina. Rendszeres, hogy egy hétig, tíz napig vagy akár két-három hétig is országosan hiányzik az amúgy életmentő oltóanyag. 2012-ben például a Blikk akkori cikke szerint azért volt hiány, mert a nagykereskedőknek közel húszezer doboznyi felhasználatlan, lejárt szavatosságú készítményt kellett megsemmisíteniük, a gyár pedig nem tudta pótolni ezt. 2014-ben pedig olyan súlyos volt a helyzet, hogy az OGYÉI soron kívül engedélyezte a Magyarországon amúgy nem forgalmazott Tetavax vakcina behozatalát is.

De mi az a tetanusz?

A Tetanol pur szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben a merevgörcsöt (tetanuszt) okozó baktérium ártalmatlanított toxinját megkötött formában tartalmazó oltóanyag. Az inaktivált vakcinák csoportjába tartozik. Az alábbi esetekben alkalmazható:

  • 2 hónapos és idősebb csecsemők, gyermekek, serdülők és felnőttek tetanusz elleni aktív immunizálására (vakcinálására),
  • tetanusz megelőzésére sérülés esetén.