Megszűnhet a kórházak önállósága

2016.06.08. 06:16

Szétválasztaná az egészségügyi szakállamtitkárság a kórházak szakmai és gazdasági irányítását, és 8-10 kórház egy kancelláriához, gazdasági vezetőhöz tartozna. Az erről szóló előterjesztést már a kormány mai ülésén elfogadhatják – írja a kormányközeli Magyar Idők.

A jelenleg 104 állami működtetésű kórházat 2017 januárjára sorolnák be az új, pályázatok útján felállítandó irányítási rendszerbe. A kórházi kancelláriák felállításával jelentősen csökkenne a kórházak főigazgatóinak önállósága és jogköre. Az államtitkárság azt várja, hogy az átalakítás révén hatékonyabbá és átláthatóbbá váljon a kórházak gazdálkodása.

A lap szerint a tárcánál az új rendszerre három verzió készült, és az államtitkárság a "legradikálisabbat" szeretné elfogadtatni, melyben a kórházak teljesen elveszítenék a gazdasági önállóságukat, és jogilag is a kancelláriákba olvadnának. Ebben az esetben lehetne e legmélyebbre ható változásokat elérni: a kancellárok alá tartozna a gazdasági, a munkaügyi és a pénzügyi irányítás, a kontrolling, a számviteli, az informatikai, az üzemeltetési terület és a közbeszerzés.

A kancellárok az orvosegyetemek vezetésében is helyet kapnának. Az új rendszer révén, melytől az ismét megindult eladósodás megállítását és tízmilliárdos megtakarítást várnak, megszüntethetnék az egészségügyi ellátásban meglévő párhuzamosságokat, kihasználatlan kapacitásokat.