Tényleg 1 év 3 hónap fogház jár a kakaós csiga ellopásáért?

D MAR20131211006
2016.06.08. 13:06

A Kecskeméti Járásbíróság 1 év 3 hónap fiatalkorúak fogházára és 2 év közügyektől eltiltásra ítélt a héten egy fiatal fiút, akit egy kakaós csiga miatt állítottak a bíróság elé. Az esetről és a fiú mélyszegénységben élő, nehéz helyzetben lévő családjáról a Magyar Narancsban jelent meg riport májusban.

Az elsőre megdöbbentően szigorúnak hangzó ítélet jogerős lett. Nem fellebbezett ellene senki, a fiú és ügyvédje is belenyugodott.

A súlyos büntetés egyik oka, hogy nem egyszerű lopásról, hanem rablásról volt szó, mert erőszakos eleme is volt az esetnek. A Btk. szerint

rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.

A fiút, aki akkor még a 18-at sem töltötte be, 2015 októberében kiszúrta az eladó, amikor fizetés nélkül akart meglógni a becsomagolt kakaós csigával. Megpróbálta visszatartani, mire a fiú megszorította a karját, és így tudott elmenekülni a péksüteménnyel. Az eladó sérülése nem volt súlyos, 8 napon belül meggyógyult, de sérülés volt mégis.

A szigorúság másik oka, hogy a fiúnak ez már a sokadik büntetőügye volt. Ahogy a kecskeméti bíróság írta a sajtóközleményben: a vádlottat korábban többször is elítélték, többek között rablás és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt is, most is párhuzamosan több eljárás folyik vele szemben, és egy másik ügyben kiszabott jogerős büntetését tölti.

Arról, hogy a különféle bűncselekményekért milyen büntetéseket szeretnek kiszabni a magyar bíróságok, itt írtunk részletesen, infografikákkal. 2014-ben az összes bűncselekményt nézve csak az ügyek nagyjából 10,18 százalékában, fiatalkorúaknál az ügyek 5,86 százalékában volt letöltendő szabadságvesztés a végkifejlet. 2015 első felében összesen 776 fiatalkorút ítéltek el jogerősen lopás vétségéért, közülük 22-en kaptak letöltendőt, ami nem egészen 3 százalékos arány.