Rágalmazásért ítélték el Janiczakot, a Jobbik friss alelnökét

D VAJ20141107008
2016.06.08. 15:11

Az Ózdi Járásbíróság ma tárgyalta az ózdi polgármester, Janiczak Dávid és a korábban fideszes, jelenleg független önkormányzati képviselő, Vitális István rágalmazásos perét. Röviden: Vitális beperelte Janiczakot, amiért a jobbikos politikus a városi tévében azt mondta, illetve egy Facebook-posztban azt írta róla 2014-ben, hogy 50 milliónál is több közpénzt keresett meg és költött el. Majd miután részletezte, hogyan juthatott Vitális ekkora összeghez, azt írta és mondta, hogy keresik a lehetőségét, hogyan lehetne visszaszerezni tőle a pénz egy részét, illetve hogyan lehetne megállítani a fideszes rablást.

A mai tárgyalás fél tízkor kezdődött, amin Janiczak Dávid egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem vett részt, csak jogi képviselője volt ott. A bíróság negyed egykor hirdetett ítéletet. Hivatalosan nem elérhető még az ítélet, de a két érintettől megtudtuk:

Janiczak Dávidot, a Jobbik frissen megválasztott alelnökét a bíróság bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétségében. Büntetlen előéletére hivatkozva egy évre próbára bocsátotta. 

Janiczakék fellebbeztek.

Vitális az Indexnek elmondta, hogy a folytatólagosság azért állt fent, mert azon túl, hogy Janiczak a tévében és a Facebookon is megismételte a vádakat, a poszt a mai napig elérhető, így újabb emberekhez is el tudott jutni. A tárgyalás során azt is megállapították, hogy a Janiczak által emlegetett összeg töredékét kereste meg Vitális, ráadásul nem jogtalanul. Az önkormányzati képviselő örül, hogy végre pont kerül az ügy végére, és helyreállítja a bíróság a politikai helyzetét, megbecsülését, becsületét.

Janiczak Dávid lapunknak megerősítette az ítélet tényét, de mivel a tárgyaláson nem volt ott, azt kérte, a részletekért hívjuk az ügyvédjét. A politikus ügyvédje, dr. Balázsi Bence azt mondta, a tárgyaláson két vádpont volt, az egyik volt a rágalmazás, amelyben ez az ítélet született, a másik vád, a fenyegetés nem állt meg a bíróság előtt. Az ügyvéd szerint a posztok, nyilatkozatok tényét egyáltalán nem tagadják, de fellebbezésükben arra hivatkoznak, hogy Janiczak Dávid nem személyesen, rosszindulatúan támadta Vitális Istvánt, hanem a közélet tisztaságának megóvása érdekében vetette fel, hogy meg kell vizsgálni azokat a kifizetéseket, amelyek a jogszerűtlenség lehetőségét vetik fel. 

Nem azt állította tehát Janiczak az ügyvéd szerint, hogy Vitális egy korrupt, csaló képviselő, aki bűncselekmények útján jutott óriási összegekhez, hanem csak azt, hogy érdemes vizsgálatokat kezdeményezni annak feltárására, hogy minden kifizetés jogszerűen történt-e. Posztjában azonban Janiczak hibásan számolt, mert olyan összegeket is belevett az 50 millióba, amelyek elköltésére Vitális csak javaslatot tett, és nem közvetlenül ő költötte el azokat. Mellesleg később tényleg volt egy hivatalos vizsgálat a költésekkel kapcsolatban, amelynek semmilyen Vitálisra terhelő eredményük nem lett. 

Átlagos-e a Janiczak elleni ítélet?

Rágalmazás vétségéért legfeljebb 1 év szabadságvesztés járhat, de a gyakorlatban nem szokás nagyon szigorúan büntetni. A próbára bocsátás az egyik legenyhébb végkifejlet, ha valakit bűnösnek találnak. Nem is számít a büntetések közé, csak úgynevezett intézkedés, a lényege, hogy a büntetés kiszabását próbaidőre elhalasztják. Ha a próbaidő gond nélkül letelik, akkor az illető elkerülte a büntetést.

Magánvádas rágalmazási ügyekben egyébként ez nagyon gyakori befejezés. A bírósági statisztika szerint 2015 első felében például összesen 104 felnőttet ítéltek el ilyen ügyben jogerősen, ebből 3-an kaptak elzárást, 2-en közérdekű munkát, 7-en pénzbüntetést, 2-en semmilyen büntetést nem kaptak, 46 embernél megrovással és 44 embernél – mint Janiczaknál – próbára bocsátással végződött a dolog.