Republikon: nagyot zuhant a Fidesz-KDNP

2016.06.09. 11:17

A Republikon Intézet közzé tette a májusi közvélemény-kutatása eredményeit. Jelentős változás, hogy a korábbi hónapok stabilitása után a Fidesz-KDNP népszerűsége 8 százalékpontot zuhant. Az intézet szerint ebből elsősorban a baloldal kisebb pártjai tudtak érdemben profitálni, de az MSZP és a Jobbik is erősödött:

  • a Fidesz-KDNP a múlt havi 51 helyett már csak 43 százalékon áll,
  • a második-harmadik helyen az MSZP és a Jobbik áll 20 és 18 százalékkal,
  • A DK nőtt a legnagyobbat, ők 3 százalékpontos erősödés után 8 százalékon állnak,
  • az LMP épp az 5 százalékos parlamenti küszöbön egyensúlyoz,
  • Az Együtt 3, a Liberálisok és a PM 1-1 százalékos támogatottsággal bírnak.

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 3 százalékpontos esés után 27 szálakkal vezet, a második helyen holtversenyben 12-12 százalékkal az MSZP és a Jobbik áll.

A Republikon a pártpreferencia mellett azt is felmérte, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után. Eszerint a baloldali-liberális pártok kormányzását akarók (33 százalék) aránya némileg felzárkózni látszik a Fidesz kormányzását preferálókéhoz (41 százalék).

Más közvélemény-kutatók eddig megjelent májusi felméréseiben nem látszik hasonló elmozdulás. A Nézőpont, az Iránytű, a ZRI és a Publicus szerint is stabilan vezet a kormánypárt, bár ők eddig is alacsonyabbra mérték a támogatottságát, mint a Republicon múlt havi 51 százaléka. A Republikon saját áprilisi kutatásában még szintén nem mutatott érdemi mozgást, összhangban a többi intézettel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla