Science fiction, hogy az LMP és a PM összefogjon

D  YT20140426004
2016.06.09. 10:17

A Magyar Idők kitalációja, dezinformáció, science fiction – így reagált Szél Bernadett, az LMP társelnöke a kormánypárti propagandalap azon cikkére, miszerint „tapogatózó, informális egyeztetések" kezdődtek a Lehet Más a Politika és az abból 2013-ban kiváló Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) között a lehetséges együttműködésről a Schiffer András utáni időkre.

Az LMP társelnöke határozottan kijelentette: semmiféle változás nem lesz a párt szövetségi politikájában Schiffer távozása után, amihez egyébként nem is a pártvezetés, hanem az LMP kongresszusának jóváhagyása kellene. Szél elmondta,

a Magyar Időktől senki nem kérdezte meg őket, és a nem titkoltan kormánypárti lap láthatóan jó pár napra betárazott az LMP-t lejáratni szándékozó cikkekből.

A múlt héten magát Szélt támadták azzal, hogy „már tizenhat évesen Soros György pénzén tanult Amerikában", még előtte pedig egy olyan cikkel, mely szerint „migránsok befogadását segítette a pártelnök". Ebbe a sorba illeszkedik most az is, hogy a párt esetleg közeledne a PM-hez.

Szél Bernadett szerint a PM részéről sem érkezett semmilyen megkeresés, az egész csupán „science fiction″. PM-es politikusokkal össze szoktak futni konferenciákon, ha meghívják őket –Szél legutóbb Fodor Gáborék családkonferenciáján ült egy asztalnál egy PM-essel –, Schiffer pedig a bejelentése után kapott például búcsúüzenetet Karácsony Gergelytől, de a kapcsolat a két párt vezetése között nagyjából ennyiben ki is merült.

Búcsúinterjújában Schiffer András az Indexnek egyébként így reagált arra a kérdésre, hogy visszavonulásával nem áll-e fenn az a veszély, hogy pártja akár a Fidesszel, akár a baloldallal szövetséget kössön: 

Kizártnak tartom, hogy ilyet tegyen az LMP. Az önálló stratégia mögött ott van egy szinte százszázalékos kongresszusi döntés 2014 őszéről, innentől kezdve tehát a kérdést az én szerepem semmilyen formában nem befolyásolja. 

Borítókép: Illyés Tibor / MTI