Újabb menekülttáborokat számolnak fel a görögök

2016.06.13. 13:07

A görög parti őrség két hajója keres egy menekülteket szállító hajót, ami vészjelzést adott le Kréta közelében. A hajón 200 ember utazik, közölte a Sky News.

A rendőrség hétfő reggel kezdte meg két rögtönzött menekülttábor kiürítését a macedón határ közelében, Polikasztrótól nem messze. Az Athina 984 rádióadó jelentése szerint autóbuszokkal nagyjából 3 ezer embert szállítanak el az állami befogadóközpontokba.

Eközben Görögország megkezdte hétfőn a szárazföldön tartózkodó valamennyi menedékkérő és migráns átfogó nyilvántartásba vételét, 50 ezer embert látnak majd el tartózkodási engedéllyel, írja az MTI a dpa jelentésére hivatkozva. Az Európai Unió és Törökország között márciusban létrejött menekültügyi paktum hatályba lépése óta 8 ezer ember illegálisan utazott be Görögországba.

Görögországban a nyugat-balkáni migrációs útvonal márciusi lezárása óta több mint 50 ezerre duzzadt a Törökország felől érkezett migránsok és menedékkérők száma. A EU-török paktum hatására lényegesen kevesebben vágnak neki a tengeri útnak, és míg februárban napi átlagban 2000 ember érkezett, addig mára számuk átlagosan napi 30 főre csökkent.