Ha nem szeret Orbán, nem adja könnyen a milliárdokat

DSC 6074
2016.06.14. 07:14 Módosítva: 2016.06.14. 07:16
Bár a miniszterelnök nagyon szeret vidékre járni, úgy tűnik, hogy nem mindegyik település egyformán kedves a szívének. A szocialisták által vezetett megyei jogú városokkal például nem siet megkötni a megállapodást, ami megnyitná helyben a pénzcsapot és komoly fejlesztéseket hozna. De Győr is számkivetettnek számít Orbán modern városai között, amiben vastagon benne van a Quaestor-bűnbak és a polgármester, aki hazugnak nevezte Lázár Jánost. A fekete ló éppen Lázár Hódmezővásárhelye, ahol már egyszer beharangozták Orbánt, de a kormányfő mégse ment el.

Elkülönítettünk összegeket, elég jelentős összegeket. 1200 milliárd forintot. Ez egy akkora szám, hogy hirtelen el sem tudom magyarázni. Az asztalon, sőt két asztalon sem férne el ennyi pénz

– érzékeltette a miniszterelnök tavaly az Eger Televíziónak adott interjújában, hogy mennyire sok pénzt oszt szét a kormány uniós forrásból a megyei jogú városok és a megyék között.

A Modern Városok Program 2015. februárban indult, ennek keretében 23 vidéki városba látogat a miniszterelnök. Másfél év alatt 19 helyen járt, de amíg négy város még hátravan, Miskolcon már kétszer is megfordult, ami egyértelműen jelzi, hogy nem mindegyik város ugyanannyira fontos a miniszterelnöknek.

A 23 megyei jogú városból egyébként kettőt vezet ellenzéki politikus, ezek valamiért a program végére maradtak. Úgy tűnik, hogy érvényesül, amit Orbán az önkormányzati választások előtt több helyi médiumnak nyilatkozott:

tiszteletben tartja a választók döntését, de nem csinál belőle titkot, hogy egy fideszes polgármesterrel többre viheti egy város a kormányzása alatt, mint egy nem kormánypárti városvezetővel.

Az elvben egyébként annyi logika lehet, hogy egy ellenzéki politikus nyilván kevésbé könnyen talál utat a kormányhoz, de ez a Modern Városok Program esetében nem érvényesülhet. Ezek a megállapodások minden esetben úgy születnek, hogy a kormány keresi meg az önkormányzatokat, és határozza meg a megállapodások előkészítésének ütemezését.

Orbán sajtótájékoztatót fog tartani az egyik lehetséges kihívójával 

„Szeged a lefojtott energiák városa” – mondta Orbán két éve az önkormányzati választások előtt a szegedi Telin Televíziónak. Bár az interjúban hangoztatta, hogy nagyon szereti a várost, fájhat neki, hogy 2002 óta a szocialista Botka László a polgármester. Botka sikere egyben a helyi Fidesz kudarca is: számos belharc után legutóbb már párton kívüli polgármesterjelöltet állítottak, de vele sem sikerült megtörni a szocialisták uralmát.

Többször jeleztem, hogy bármikor szívesen látjuk Orbán Viktort a városban

– mondta Botka az Indexnek a még össze nem hozott megállapodásról. Bár szerinte Lázár János február óta minden hónapban bejelentette, hogy hamarosan Szegedre látogat a miniszterelnök, konkrét időpont még sosem merült fel. A polgármester szerint a kormány ismeri a fejlesztési terveiket, több elképzelésük támogatásáról már kormányhatározatok is születtek.

„Közös érdek, hogy hatékonyan használjuk fel a fejlesztési forrásokat. Magyarország csak akkor sikeres, ha Szeged is sikeres" – tette hozzá Botka, aki szerint a legutóbbi, 2007-tól 2013-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban Szeged használta fel a legtöbb forrást, ami azt bizonyítja, hogy érdemes bízni bennük.

Botka szerint Szeged sikerének fontossága az egyetlen, amiben egyetértenek Orbánnal, épp ezért a valamikori közös sajtótájékoztatójukon nem tervezi, hogy más témákat érintsenek. Külön érdekesség, hogy Botka indul az MSZP választmányának elnökségéért, és elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy 2018-ban ő legyen a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. 

Nagyon elverte a Fideszt, nagyon lassan halad a tárgyalásokkal

A szintén baloldali vezetésű Salgótarján még Szegedhez képest is nagyon le van maradva a kormánnyal történő egyeztetésekben. A februári időközi polgármester-választáson a Fideszt földbe döngölő Fekete Zsolt szerint eddig egyetlen egyeztető beszélgetésük volt Csepreghy Nándor miniszterhelyettessel, amit a polgármester „konstruktívnak” talált.

Fekete szerint június 21-én lesz a következő egyeztetés a tárgyalások folytatásáról, tehát esélytelen, hogy még július előtt megállapodjanak.

Azt sajnálom, hogy Salgótarján amúgy is hátrányos helyzetben van, és a lemaradás csak tovább nő azokkal a városokkal szemben, ahol már fél-egy éve aláírt a miniszterelnök.

A polgármester úgy látja, hogy ha mostanában meg tudnának állapodni a kormánnyal, akkor körülbelül fél év előkészítést követően megkezdődhetnének a beruházások. „2018-ra biztos nem fejeznénk be a munkát, 2019-re talán” – mondta Fekete. A befejezés időpontja azért is érdekes, mert nyilván az az előnyös egy városvezetőnek, ha a választások előtt bemutathatja a beígért fejlesztések.

Lázár május közepén egyébként azt mondta egy kormányinfón, hogy „várhatóan jövő héten Salgótarjánba látogat a miniszterelnök”. Kérdés, hogy ezt mire alapozta, ha előtte még egyszer sem egyeztettek a polgármesterrel és a térség parlamenti képviselőjével. 

A fideszes polgármester, aki hazugnak állította be Lázár Jánost

Nem csak ellenzéki városokkal történhet meg, hogy kevesebb figyelmet kapnak a kormánytól, Győrben sem járt még a miniszterelnök a modernizáló programjával. Információnk szerint Borkai Zsolt fideszes polgármester június 8-án jelentette be az önkormányzat frakcióvezetői egyeztetésén, hogy

elmarad Orbán keddre tervezett látogatása.

A polgármester állítólag nem tudott következő, kitűzött időpontot mondani, és úgy tudjuk, az is elhangzott, hogy a futball-Eb és az olimpia miatt nyáron is sűrű a miniszterelnök programja.

Győr Tarsoly Csaba és az egy éve kirobbant Quaestor-ügy miatt problémás város a kormánynak. A brókerház bedőlésével csődbe ment a helyi focicsapat, amit a szezon végén kényszerűségből a harmadosztályba sorolt az MLSZ, pedig pontszám alapján nem estek ki az élvonalból.

De a város nem csak a kormányhoz ezer szálon kötődő, előzetes letartóztatásban ülő Tarsoly miatt zűrös a Fidesznek. A helyi konfliktus gócpontja állítólag 2006, amikor – még az őszödi beszéd kiszivárgása előtt – Szijjártó Péter nem vállalta a polgármester-jelöltséget, helyette Borkait indították, aki nyert, és azóta vezeti a várost. A feszkót állítólag az okozza, hogy a polgármester nem úgy menedzselte a települést, ahogy azt Szijjártó elképzelte. 

A helyi fideszes belviszályok mellett nyilván azzal sem került közelebb Győr a kormány szívéhez, hogy a Quaestor-ügyben a polgármester egyenesen arról beszélt, hogy Lázár János „tájékozatlan, a tájékozatlanságából fakadóan pedig valótlant állított” a város Quaestor-érintettségével kapcsolatban. Szerettük volna megkérdezni Borkai Zsoltot is a témában, de többszöri telefonos egyeztetés ellenére nem sikerült elérnünk.

Hódmezővásárhely, a fekete ló

A Modern Városok Programból kimaradt negyedik település Hódmezővásárhely. Igazi fekete ló, hiszen a kormány egyik legfontosabb emberének tartott Lázár János felségterületéről van szó.

Nem tudjuk, hogy Hódmezővásárhely miért maradt ennyire a végére, vannak olyan elméletek, hogy Lázár kérte így, nehogy úgy tűnjön, hogy saját városa kivételes helyzetben van a többi településhez képest. Az is lehetséges, hogy a szegedi és a hódmezővásárhelyi közlekedési fejlesztéseknek lesz kapcsolódási pontjuk, és még nem dőlt el, hogy pontosan mit és hogyan finanszírozzon a kormány. A két város összekötő villamoshálózat például egy ilyen kérdéses terület lehet. 

Hogy valami nem a terveknek megfelelően alakul Hódmezővásárhelyen, azt jelzi, hogy a helyi és Lázár-közeli ügyekben jól informált Vásárhely24.com május 31-én azt írta, hogy következő héten megy Orbán a városba, de ez nem történt meg.

Úgy tudjuk, hogy a helyi közgyűlésben még nem jelentették be, hogy mikor érkezik a miniszterelnök. Az önkormányzat egyik vezető beosztású dolgozója szerint valószínűleg még ebben a hónapban aláírják a megállapodást, de forrásunk nem tudott konkrétumot mondani, a polgármestert pedig hiába próbáltuk, nem sikerült elérni a sajtóosztályán keresztül.

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is, hogy mikor állapodik meg a kormány a négy, még hiányzó településsel, várható-e, hogy még idén sor kerül az aláírásokra.

Amint lesznek végleges, leszervezett programok, közzétesszük az események sajtómeghívóját a Kormány.hu honlapon

– válaszolta kérdésünkre Orbán sajtófőnöke.

(Borítókép: Orbán Viktor Dunaújvárosban. Fotó: Bődey János/Index)