Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A menekültek nélkül kezdődött el a nagyfai zendülés tárgyalása

2016.06.14. 10:57

A vádirat ismertetésével kedden elkezdődött a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen tavaly ősszel történt fogolyzendüléssel vádolt tíz férfi pere a Szegedi Törvényszéken, írja az MTI.

A tárgyalásra a társtettesként elkövetett fogolyzendülés bűntettével vádolt hét iraki, két szíriai és egy szerb állampolgárságú vádlott közül csupán az utóbbit vezették elő. Két vádlott - miután előzetes letartóztatásukat a bíróság megszüntette - ismeretlen helyre távozott, ellenük elfogatóparancsot adtak ki. Heten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felügyelete alatt voltak, ők sem jelentek meg a törvényszéken.

A vádirat szerint tavaly október 22-én, miután a menekülttáborban egyre nőtt a feszültség, a fogvatartottak éhségsztrájkot kezdtek, és ablakokat törtek ki. Az egyik zárkánban nyolcan elhatározták, hogy elbarikádozzák magukat, és felmerült köztük a közös öngyilkosság lehetősége is. A lecsavarozott emeletes ágyakat felfeszítették, kettétörték és a bútorokkal eltorlaszolták a befelé nyíló zárkaajtót. A történteket a másnap reggeli körletellenőrzésen vették észre az őrök. A rendőrök és a büntetés-végrehajtási (bv-) intézet vezető tárgyalni kezdtek a fogvatartottakkal, akik azt szerették volna elérni, hogy szabadon távozhassanak.

A zendülés híre gyorsan elterjedt és folyamatos hangoskodás, kiabálás kezdődött a többi szektorban is. Egy másik zárkában két fogvatartott kézzel, illetve székkel kitörte az ablakokat, egy másik zárkában összetörték az ablak- és ajtóüvegeket, valamint megrongálták a fűtésrendszert, és a kiömlő víz miatt az egész körletet áramtalanítani kellett.

A zendülés továbbterjedésének megakadályozása érdekében jelentős rendőri és bv-erőket vezényeltek a helyszínre és részleges riadót is elrendeltek. A folyamatos tárgyalások hatására az intézetben enyhült a feszültség, este tíz után pedig a zendülés kiindulópontjául szolgáló zárka eltorlaszolását is megszüntették.

A tárgyalás a vádlottak nyomozati vallomásainak ismertetésével folytatódik.