Nem tudják, milyen nemű az újszülött sátánmajom Nyíregyházán

2016.06.15. 16:25

 A tenyészpár 2013-ban, az Európai Fajmegőrzési Program keretében került a sóstógyógyfürdői állatparkba, első utódjuk 2014-ben született. Most, két esztendő után ismét boldogság köszöntött a kis sátáncsaládba: új majom született.

Egy probléma azonban akadt: a június elején született kölyök ivarát még nem tudták megállapítani gondozók!

Miért sátán?

A fehérarcú sátánmajmok, más néven sakik, a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói, főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok monogám kapcsolatban élnek. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet, tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméter hosszú testük.

Érdekesség, hogy egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között, mint a sátánmajom esetében: a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük fehér, míg a nőstények barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, mivel az ivarérett hím olyan, mintha sámánmaszkot viselne.

Bár farkuk fogódzkodásra nem alkalmas, a fák ágai között nagyon ügyesen közlekednek, akár tíz méteres ugrásokra is képesek; emiatt a bennszülöttek repülő majmoknak nevezik őket.