Nem volt jogsértő lemelegezni Kocsis Mátét

IMG 1358
2016.06.16. 10:38 Módosítva: 2016.06.16. 10:54

„Kocsis Máté másodfokon elvesztette ellenem a pert. Nem sértő, ha valaki valakire azt mondja, hogy meleg! Éljen, éljen! Az ítéletet ki fogom még ma posztolni. Minden támogatást újra köszönök! Éljen a jogállamiságot szem előtt tartó Ítélőtábla!" írta ki Facebook-oldalára ma Ungár Klára.

A Fővárosi Törvényszék tavaly októberben, elsőfokú ítéletében megállapította, hogy Ungár Klára megsértette Kocsis Máté józsefvárosi polgármester jó hírnevét, amikor Facebook-posztjában arra utalt, hogy a fideszes politikus meleg. Törölnie kell az ügyet kirobbantó Facebook-posztjából a Kocsisra vonatkozó szövegrészt, ugyanott bocsánatot kell kérnie, és kétmillió forint sérelemdíjat kell fizetnie Kocsisnak.

Ma azonban másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, önmagában nem sértő, ha valakire azt mondják, hogy meleg, így tehát Ungár Klárának adott igazat Kocsis Mátéval szemben.

A Kizmanné Oszkó Marianne vezette bírói tanács indoklásának lényege, hogy

  • mivel Ungár Klára nem bizonyította be, hogy Kocsis meleg, ezért az állítását valótlannak kell tekinteni;
  • de azt, hogy ez a valótlan állítás Kocsisra nézve miért sértő, nem a bíróságnak, hanem Kocsis Máténak kellett volna megmagyaráznia a keresetében, és ezt ő elmulasztotta;
  • Kocsis csak arra hivatkozott, hogy a személyét illetően és a közvetlen környezetében is kár érte, de nem fejtette ki, hogy ez miben nyilvánult meg.

A jogerős ítéletre Kocsis is reagált a Facebook-on.

Kocsis Máté úgy reagált: 

Ungár az Indextől tudta meg, hogy Kocsis a Kúriához fordul. A telefonban így értetlenkedett:

"Tényleg érdekében áll ezt a dolgot melegen tartani? Egyébként buzizni én nem szoktam, csak Kocsis Máté."

Az ügyről szóló tavaly októberi elemzésünket itt tudja elolvasni.

Borítókép: Ajpek Orsi  / Index  (2015.)