MSZP: nagy a kavarás a pártelnöki harcban

2016.06.16. 10:54
Szoros a verseny az MSZP elnöki posztjáért, és a háttérben zajló kavarások és egyezkedések nem teszik tisztábbá a képet. Az elnöki posztért jelenleg négyen indulnak, de váratlan fordulat történt a napokban, az Index értesülései szerint ugyanis Tóbiás József pártelnök alkut és elnökhelyettesi posztot ajánlott legnagyobb ellenfelének, Molnár Gyulának. Eközben Hiller Istvánnak is bármit megadnának a visszalépésért cserébe.

Június 25-én tartja az MSZP a tisztújító kongresszusát, amelynek az elmúlt elnökválasztásoktól eltérően egyelőre kiszámíthatatlan a végkimenetele. Korábban is volt persze többes jelölés, de a tisztújítás felé haladva a kép folyamatosan tisztult. 

Most éppen ellenkezőleg: akkora kavarás és szervezkedés zajlik a háttérben, hogy nehéz megjósolni, mi fog történni a kongresszus napján, és ki milyen poszton várja majd a 2018-as választást. A nagy kavarás ugyanis persze arról szól, ki milyen pozícióból várja a 2018-as kampányt és a parlamenti mandátumok elosztásába mennyire tud beleszólni.

Az elmúlt napokban többször is összeült az úgynevezett jelölőbizottság (a szocialista argóban csak jeb-nek nevezik), amely hivatalosan is megszavazta és megállapította, kik lesznek a jelöltek. Szigorúan ábécé-sorrendben:

  • 4 elnökjelölt: Harangozó Tamás, Molnár Gyula, Szanyi Tibor, Tóbiás József
  • 2 elnökhelyettes-jelölt: Gőgös Zoltán, Tóth Bertalan
  • 4 alelnökjelölt: Gúr Nándor, Lukács Zoltán, Nemény András, Ujhelyi István
  • 2 választmányi elnökjelölt: Botka László, Hiller István

Nem biztos, hogy ez a lista június 25-én is így fog kinézni. A következő napokban ugyanis még bárki visszaléphet, megállapodhat, húzhat valami váratlant.

Tóbiás alkut ajánlott Molnárnak

Az Index úgy értesült több MSZP-stől, hogy Tóbiás József pártelnök lépett is egy meglepőt, és megpróbált alkut kötni egyik legesélyesebbnek tartott ellenfelével, Molnár Gyulával. Többek szerint Tóbiás felajánlotta, hogy egyezzenek ki. Tóbiás elképzelése szerint ő maradna az elnök, és létrehoznak két elnökhelyettesi pozíciót, amelyből az egyiket Molnár kapná. A másik elnökhelyettes pedig Tóth Bertalan lehet, megvan ugyanis az esély, hogy Gőgös Zoltán az egészségügyi állapota miatt az utolsó pillanatban visszalép.

Molnárnak azért érte volna meg ez az alku, mert így a pártvezetői felelősség nélkül bebiztosíthatta volna magát 2018-ig (hónapokkal ezelőtt csupán ez volt a terve). Jelenleg ugyanis csak az elnöki posztért indul, ha veszít, akkor még az elnökségbe se jut be, a következő parlamentnek aligha lesz tagja. 

Ennek ellenére Molnár visszautasította az ajánlatot. Vagyis nem száll ki a versenyből, nem lép vissza Tóbiás javára, nem kíván elnökhelyettes lenni Tóbiás mellett.

Tóbiás ugyanakkor a következő napokban mindenképp fel akarja vetni a két elnökhelyettesi poszt ötletét (egy fővárosért, illetve egy vidékért felelős helyettes lenne az elképzelés szerint). Ha Molnár nem vállalja, lehet Tóth és Gőgös a két befutó mindenféle csata nélkül.

És alkut ajánlottak Hillernek is

Molnár negatív válaszának az az egyik oka, hogy Tóbiás nem tudja biztosítani, hogy a többi poszton is előre elrendezi a helyzetet. Hallottunk ugyanis egy másik alkuajánlatról is. Éles a verseny a választmányi elnöki posztért Botka László szegedi polgármester és Hiller István volt pártelnök között. A jeb-ülésen Hiller magasan több jelölést kapott, mint Botka (bár itt egyszerre lehetett a két jelöltet is támogatni), és párton belül egyre többen valószínűsítik, hogy a kongresszuson Hiller futhat be győztesként.

Sok Hiller-támogató sem akarja viszont, hogy végleg elvágják Botka László pályáját az MSZP-ben. Márpedig ha nem választják meg a választmány élére Botkát, valószínűleg kivonul az országos politikából, és tényleg örökre elfelejtheti mindenki lehetséges miniszterelnök-jelöltként.

Tóbiás állítólag azt ajánlotta Hillernek, hogy lépjen vissza, cserébe megkapja a pártalapítványuk, a Táncsics alapítvány vezetését. Itt pedig végrehajthatja azt a választmányi elnöki pályázatában megírt programját: foglalkozhat a stratégia kidolgozásával, ráadásul az ehhez szükséges pénzzel is ő gazdálkodhat.

Ennek persze a Tóbiás mögött álló, jelenleg az alapítványt vezető Baja Ferenc kevésbé örült volna. Így pár napja annyiban változott az ajánlat immár Baja részéről, hogy Hiller  elnökhelyettesit, alelnöki posztot is kaphat.

Hiller viszont nemet mondott az alkura. Úgy látja ugyanis, hogy nyerő helyzetben van, és a kongresszusi küldöttek többsége megszavazza majd választmányi elnöknek. 

Most tehát úgy néz ki, hogy senki nem enged, és valóban a kongresszuson fognak eldőlni a kérdések. Az elnökválasztásról fontos tudni, hogy ha az első fordulóban nincs senkinek 50 százalék feletti támogatottsága, jön a kétszereplős második forduló. Itt most valószínűsíthető egy Tóbiás-Molnár párharc, de többek jelezték, hogy egy Molnár-Harangozó összecsapás sem lepné meg őket, annyira szoros a küzdelem a jelöltek között.

A háttéralkukkal kapcsolatban kerestük az érintett szocialistákat, de senki nem kívánt nyilatkozni a párt belügyeiről.