Több felelőse van a gyöngyösi gyerekhalálnak

2016.06.17. 17:15

Május 12-én halt meg a másfél éves, csontsoványra fogyott Kira a gyermekvédelmi szolgálat ellenőrzései mellett. Az édesanya hosszú évek óta a gyermekvédelem látókörében volt, amiatt mert a négy közül a legidősebb lányát is éheztette.

A Heves Megyei Kormányhivatal pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több illetékes szakember felelősségét is megállapította a kislány ügyében indított kormányhivatali vizsgálat.

Közölték, a gyermekjóléti szolgálat vezetőjének vezetői megbízása megszűnt, a család- és gyermekjóléti központ vezetője és két családgondozó pedig fegyelmi büntetésben részesült. 

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatalának illetékes osztályvezetője fegyelmi büntetést kapott és felmentették vezetői beosztásából. A gyámügyi szakintéző maga mondott le.

A kormányhivatal tisztifőorvosa soron kívüli ellenőrzést folytat a kislány házi gyermekorvosával szemben. A felkért szakfelügyelő főorvos jelentése már megérkezett, de a tisztifőorvos azzal nem értett egyet. Emiatt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egészségügyi szakmai kollégiumához fordult.

A területi védőnő ügyében nem talált hiányosságot, vagy vétséget, szakmai szabályszegést, jogszabálysértést a hivatali vizsgálat. A szülők ellen a rendőrség emberölés gyanúja miatt továbbra is nyomoz.