János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fecskefészkeket vertek le a makói vasútállomáson

2016.06.18. 11:21

Közel két tucat fecskefészket vertek le a makói pályaudvar épületéről szombat reggelre. A fészkekben a védett molnárfecskék költöttek. A MÁV azt állítja, hogy nem az ő munkatársaik pusztították el a fészkeket.

Az épületen maradt még nagyjából húsz fészek. A fészekaljukat vesztett madarak rémülten keringenek egykori lakóhelyük körül, írja a Délmagyar.hu.

660
Fotó: Szabó Imre / délmagyar.hu

A vasútállomásnál fészkelő molnárfecske védett madár, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Félgömb alakú fészkét sárból, növényi részekből és tollakból építi, elkészítéséhez körülbelül 2500-szor kell fordulnia. A költési időszak májustól szeptemberig, néha októberig tart, ez idő alatt akár kétszer-háromszor is költenek. Egy fészekaljban általában 4-5 tojás van.

A molnárfecskék hazai állományát 100-200 ezer párra becsülik, populációjuk 65 százalékkal csökkent 1999–2009 között Magyarországon – ezt az aggasztó eredményt mutatta ki Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) elemzése. Más fecskefajok is fogyóban vannak: a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent ugyanezen idő alatt. Ha ez folytatódik, 2020-ra a fecskeállomány kipusztulhat Magyarországról. A jelenség oka a szakemberek szerint a környezetszennyezés, a felelőtlen hulladékgazdálkodás, az állattartás összeomlása és a fészkek gyakori leverése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!