Nem kell hónapokat várniuk a rákosoknak Kaposváron

2016.06.18. 09:03

Magyarországon a legtöbbször még mindig hónapokat vesz igénybe egy daganatgyanús beteg kivizsgálása és ellátása. Kaposváron azonban egy ilyen páciens maximum egy hónapon belül teljes körűen diagnózist kap, további két héten belül pedig a kezelését is megkezdik.

Ehhez nem valami különleges eljárást vezettek be, hanem egyszerűen jobban szervezik a munkát. 

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2015-ben közzétett elemzése szerint Magyarországon éves szinten mintegy 200 milliárd forint közforrást fordítnak onkológiai ellátásra. Ez a pénzt azonban nem hasznosítják kellően hatékonyan. Sőt, a folyamatosan növekvő kiadások ellenére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt ötven évben Magyarországon 48 százalékkal nőtt a rákos megbetegedések okozta halálesetek száma.

A helyzet uniós összehasonlításban is drámai: míg az Európai Unióban (EU) százezer lakosból átlagosan csaknem 167-en haltak meg rákban 2010-ben, addig Magyarországon majdnem 239-en.

Az okok között szerepel, hogy a magyarok nemcsak szűrésre nem járnak, de ha már panaszunk van, akkor sem mennek időben orvoshoz. De azt is okként rögzítették - erre jöttek rá Kaposváron -, hogy a daganatos betegek ellátása, a kiszűrésüktől a kivizsgálásukon át a kezelésükig nem alkot egységes rendszert. Ennek következtében pedig a betegek hetekig, hónapokig várnak nemcsak a kezelésre, hanem már a kivizsgálásra is, írja a Magyar Idők nevű kormánylap.