Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Nem kértek engedélyt Biszku hamvainak szétszórására

2016.06.20. 09:05

Május elsején reggel szűk körben szórták szét az egykori állampárti vezető, Biszku Béla hamvait egy második kerületi erdőben, erre azonban nem kért engedélyt a család - írja a Bors.

A 95 éves korában elhunyt Biszku hamvainak pontos helyét csak a temetésen részt vevők tudják, a Népi Front csak egy közelben lévő fát jelölt meg. Attól tartottak ugyanis, hogy a jobboldaliak meggyaláznák a nyughelyet. A szertartáson a családból csak Biszku húga jelent meg, két lánya viszont nem ment el. A nyughelyet Biszku kívánságának megfelelően választották ki.

A Bors megkérdezte a II. és a III. kerületet is, hogy érkezett-e hozzájuk igénylés a hamvak szétszórására, de nemleges választ kaptak. Pedig az önkormányzatnak tudnia kellett volna róla, ugyanis a temetkezési törvény szerint ha a hamvakat temetőn kívüli területen akarják elhinteni, akkor ahhoz szükséges az ingatlan kezelőjének a hozzájárulása.

Nemrégiben írtuk meg, hogy tilos hamvakat szétszórni Budapest parkjaiban, a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy "a közparkok funkciójának megőrzése és a zavartalan parkhasználat biztosítása érdekében nem támogatja a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába, kezelésébe tartozó közcélú zöldterületeken temetési hely létesítését és hamvak szétszórásának engedélyezését".