Érettségi egy alapítványi iskolában: ordibálás, egész napos várakoztatás, rendőrök

2016.06.20. 20:50

A HVG-nek jelezte egy olvasója, hogy a a XV. kerületi, Paulay Alapítványi Középiskolánál gond van az érettségivel, "botrány van az iskolában". Az újság azt írja, átvizsgálták az írásbeli érettségiket, és nagyon sok tanuló pontjait csökkentették, utólag, ő úgy tudja, volt olyan, akinek a pontjait egyszerűen lenullázták. Állítólag az volt gyanús a kormányhivatal emberének, hogy nagyon sok diák javított a dolgozatán menet közben, és végül a jó válasszal adta le a papírokat.

"Arra gyanakodtak, hogy külső segítséget használtak" – mesélte a diák a HVG-nek, aki ma reggel ment szóbelizni, de nem tudta, hogy ezt meg tudja-e tenni, vagy sem. Azóta nem tudtuk elérni, hogy a fejleményekről kérdezzük.

Az Index olvasója azt írta, ma kellett volna szóbeliznie az iskolában, ehelyett reggel fél 7-től este 6-ig volt ott. Szerinte a kormányhivatal úgy indított eljárást az írásbeli érettségivel szemben, hogy közben kinn voltak, mikor írták. "Majd mikor javították akkor is ellenőriztek, erre fel kezdték áthúzni és lenullázni a dolgozatokat" – írta. Szerinte nem 18 éves diákokat érintett a dolog: családos emberekről, tűzoltóról, rendőrről, katonáról beszélünk. 

Az Index olvasója azt írja, már az írásbelin sem jártak el megfelelően, ugyanis a tanár, aki ott volt ordibált, de a vizsgabiztos nem csinált semmit. "A mai napra a kormányhivatal rendőröket is kihívták, hát ha fellépünk ellenük. A végén egy férfinak kellett a mentő, ugyan is az egész napos stressz és ide-oda rángatástól enyhe rosszullét, szívroham érte" – írja olvasónk.

A a HVG szerint kormányhivatal úgy kerül képbe, hogy ők adják az érettségi vizsga elnökét. Az úsjág megkérdezte Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnökét, Horn Györgyöt, aki azt mondta, a bizottság elnökének nem tartalmi, hanem jogi szerepe van. Vagyis, abba nem szólhat bele, hogy egy feladatra hány pontot kap a tanuló, azt viszont ellenőrizte, hogy jól javították-e a vizsgát. Csak akkor avatkozhat közbe, ha jogsértést észlel.

Megkeresésünkre a Budapest Főváros Kormányhivatala megerősítette, hogy hatósági ellenőrzés folyik a Paulay Alapítványi Középiskolában, "a tanulmányok alatti és az állami vizsgák megszervezésének és lebonyolításának jogszerűsége vonatkozásában."

Miután még nincs jogerős döntés, a folyamatban lévő ügyről többet nem árultak el.  Egyelőre az Oktatási Hivatal és az iskola sem válaszol.