Elhárult az utolsó akadály, ősszel szavazunk a kvótáról

2016.06.21. 13:43

Az Alkotmánybíróság elutasította kedden a kvótáról szóló népszavazást támadó indítványokat, jelentette az MTI. Ez azt jelenti, hogy az utolsó akadály is elhárult, az államfő kiírhatja a népszavazás időpontját. 

A kormány február 24-én kezdeményezett népszavazási kérdése úgy szól: 

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A parlamentben május 10-én szavazták meg a kormánypárti és jobbikos képviselők az erről szóló határozatot. Ezután a Liberálisok közölték, hogy megtámadják az Alkotmánybíróságon a kvótanépszavazást.

A beérkezett kifogásoló indítványok közül három a népszavazás kiírását elrendelő országgyűlési határozatot támadta, egy pedig a népszavazásra feltett kérdést megengedő kúriai döntést. Az Alkotmánybíróság az országgyűlési határozatot helybenhagyó döntésében arra hívta fel a figyelmet, hogy

a támadott határozatot érdemben nem vizsgálhatta, csupán a parlament eljárását, az pedig nem volt alaptörvény-ellenes.

A kúriai döntés ellen benyújtott alkotmányjogi panasz visszautasítását pedig főként az indítványozó személyes érintettségének hiányával indokolta a testület. 

Őszi vasárnapon szavazunk

Az országos népszavazást a köztársasági elnök tűzi ki 15 napon belül, úgy, hogy az a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen. Előreláthatólag tehát kora ősszel lehet a népszavazás, amelyet vasárnap kell megtartani. Rogán Antal miniszter korábban azt mondta, hogy a kormány úgy készül, hogy

a népszavazást szeptemberben vagy október első napjaiban rendezik.

A szavazás érvényességhez 50 százalék plusz egy szavazat kell, ez több mint négymillió választópolgárt jelent. A Századvég májusban publikált kutatása alapján 87 százalékos a kvóta elutasítottsága a népszavazáson potenciálisan résztvevő magyar lakosság körében. Ráadásul a válaszadók jelentős része, 72 százaléka hajlandó lenne elmenni szavazni.

Az Ab döntése után, kedden Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a népszavazás sikerességét firtató kérdésre úgy válaszolt: "minél több ember foglal állást ebben a kérdésben, annál sikeresebb lehet ez a népszavazás". Szerinte akkor lesz sikeres a magyar referendum, ha annyian mennek el szavazni, hogy az összességében képes lesz az EU gépezetének megállítására. 

Illusztráció!
Illusztráció!
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A Fidesz-KDNP bízhat abban, hogy a jobbikosok a kormány álláspontját, a nemet támogatják. A baloldali ellenzéki pártok viszont arra buzdítják a híveiket, hogy ne vegyenek részt a szavazáson. Az Együtt és a DK bojkottálni fogja  a népszavazást, az MSZP szerint pedig "egy nem létező kérdésről" szól az egész, így a szocialisták is távol maradnak.

A Liberálisok pártja viszont mindenkit arra biztat, hogy vegyen részt a népszavazáson és voksoljon igennel. Fodor Gábor elnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ez az igen szavazat" egy jó válasz egy rossz kérdésre", mert egy demokratának akkor is ki kell fejtenie az álláspontját, ha nem ért egyet a kérdéssel.