Harangozó az Alkotmánybíróságon támadja a mintagazdaságokról szóló törvényt

2016.06.22. 12:49

Az Alkotmánybíróságtól kér utólagos normakontrollt az MSZP a mintagazdaságokról szóló kormányhatározattal szemben. Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke szerdán adta le az erről szóló indítványt, írja a MTI.  

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter májusban jelentette be, hogy külön kormányhatározatot írnak a mezőhegyesi mintagazdaságok elárverezéséhez és visszavételéhez hasonló ügyekre. Tavaly ugyanis a ménesbirtok területeit először eladták és megszerezték a földet korábban művelő cég vezetői. Végül a vissza mindent elv alapján hozott határozatot a kormány, hogy kitehessék a tulajdonosokat: az állami mintagazdaságokat így a jövőben sem lehet majd privatizálni.

Harangozó szerint azért kell megtámadni a határozatot, mert a Fidesz az alaptörvényt és a földtörvényt nem írhatja felül egy kormányhatározattal. Az alaptörvény úgy rendelkezik, hogy a földforgalom szabályozásáról, a családi gazdaságok és a mezőgazdasági üzemek működéséről sarkalatos törvényt kell hozni. Viszont a kormánykoalíció csak a földtörvényt vitte a Parlament elé, így önkényesen döntheti el, mikor melyik gazdaságot veri szét vagy melyikből lesz mintagazdaság – tette hozzá.

A szocialista képviselő szerint a Fidesz-kormány azért hoz a mostanihoz hasonló törvényeket, hogy ne derüljön ki, a sok ezer hektáros Mészáros-birodalom nem családi gazdaság hanem oligarchabirtok. Harangozó indítványát a szocialisták mellett a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták.