Elege lett Budaörsnek az iskolák államosításából

2016.06.22. 22:52

"Elvi nyilatkozatban" tiltakozik a Budaörs képviselő-testülete amiatt, hogy a kormány 2,3 milliárd forintot akar bevasalni a várostól az iskolák teljes államosítása miatt - erről tájékoztatta a budaöersi polgármesteri hivatal az MTI-t. A városnak ezt a pénzt "szolidaritási hozzájárulás" címen kellene befizetnie, cserébe azért, hogy az önkormányzatnak nem kell többet bajlódnia az iskolák fenntartásával. Ez viszont a polgármesteri hivatal szerint Budaörs teljes iparűzési adóbevételének a harmadát elvinné. A budaörsi képviselők szerint a kormány a 30 ezer lakosú várostól akarja behajtani az összes önkormányzattól követelt 21 milliárd forint szolidaritási hozzájárulás majdnem 10 százalékát.

A budaörsi képviselő-testület nyilatkozata szerint - amit a fideszes képviselők távollétében fogadtak el - az önkormányzati pénzből felújított iskolák államosítása majd az önkormányzat tovább sarcolása a szolidaritási hozzájárulással mind a hatályos magyar alaptörvénnyel, mind az önkormányzatokra vonatkozó sarkalatos törvényekkel ellentétes, és súlyosan sérti az önkormányzatok önálló gazdálkodásra vonatkozó, nemzetközi szerződésben biztosított jogokat. 

A 14 tagú budaörsi képviselő-testületben tízen a Budaörs Fejlődéséért Egyesületet képviselik, egy képviselő a Jobbik, hárman pedig a Fidesz-KDNP színeiben jutottak be.