Csütörtöktől másodfokú hőségriasztás

D KZG20160617001
2016.06.22. 13:40

Csütörtöktől vasárnap éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé. Az ország túlnyomó részén 25-26 Celsius-fok felett, péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet. Hétfőtől egy lassú mozgású hidegfront okoz felfrissülést - tették hozzá.

Az ÁNTSZ és a katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy a következő napokban különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon. Továbbá aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben. Az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája megtalálható ezen az oldalon.

A hét hátralévő részében kánikula vár ránk, délutánonként a legmelegebb helyeken 35-36 fokot is mutathatnak a hőmérők

- írja az Időkép.

Előrejelzésük szerint az elmúlt napok heves viharai után kiterjedt zivatarokra már nem kell számítani, csütörtökön és pénteken inkább csak helyenként, hétvégén szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A hajnalok is egyre enyhébbek lesznek, 20 fok körüli minimumok várhatóak.

idokep
Fotó: idokep.hu

A fokozatosan keletire, délkeletire forduló szél pénteken a Dunántúlon, szombaton már többfelé megélénkülhet, zivatarok környezetében azonban bárhol előfordulhatnak erős, viharos lökések. Néhány fokos lehűlést hozó hidegfront hétfőre virradóra érheti el hazánk térségét.