László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha Rogán nem cáfolja meggyőzően Portikot, eljárást indíthatnak ellene

2016.06.23. 15:35
A Fővárosi Törvényszék szerint a bíró az eljárás mostani szakaszában nem tesz feljelentést, arra a bizonyítási eljárás után kerülhet sor, elméletben.

Portik Tamás, a Prisztás-ügyben jogerősen elítélt bűnöző múlt pénteken tett terhelő vallomást Rogán Antalra. Részletesen elmondta, hogy - állítása szerint - néhány bennfenntes hogyan játszotta ki a belvárosi ingatlanokat olcsóbban az ismerősöknek. Azt is állította, hogy tízmillió forintnyi eurót adott át Rogánnak a belvárosi Fidesz-irodában. Rogán Antal tagadta ezeket az állításokat, és hamis tanúzásért tesz feljelentést Portik ellen.

A bíróság még kivár a hamis tanúzás miatti esetleges lépésekkel. Ugyanakkor megkérdeztük azt is, tesznek-e feljelentést az elhangzottak esetleges igazságtartalmának kivizsgálásáért. A Fővárosi Törvényszék válaszul azt közölte, hogy „az eljáró bíró az eljárás jelen szakaszában nem tesz feljelentést, egyelőre meghallgatta a tanút és rögzítette vallomását, a bizonyítási eljárás még folyamatban van.

A bíróság nem az eljárás jelen szakaszában, hanem annak befejezésekor értékeli a felek által az eljárás folyamán elé tárt bizonyítékokat, és teszi meg az ennek megfelelően szükséges, illetőleg jogszabály által előírt intézkedéseket 

- írták. Kabódi Csaba büntetőeljárásjogi szakértő, az ELTE oktatója egy korábbi cikkünkben azt mondta, a magyar törvények betűje alapján a bírónőnek feljelentést kellene tennie, hiszen tudomására jutott egy bűncselekmény gyanúja. Más kérdés, tette hozzá, hogy a gyakorlat egészen más, ezt az előírást ritkán értelmezi bárki ilyen szigorúan, hiszen például az ügyészség sem szokott újságcikkek alapján lépni.

Lázár János egyébként a csütörtöki kormányinfón megvédte Rogánt, mert szerinte Portik állítása megkérdőjelezhető. A fideszes Révész Máriusz szerint sem lehet hitelt adni egy elítélt bűnöző szavainak, ugyanakkor ő azt is kijelentette, hogy "tisztázni kell az ügyet, teljesen egyértelmű (...), hogy történhetett-e ilyen, vagy sem", Rogán Antalról pedig azt mondta,

hiába áll ki most és mond valamit, azt emberek jelentős része nem fogja elhinni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!