Támad a hőség: péntekre narancssárga riasztást adtak ki

2016.06.23. 13:53 Módosítva: 2016.06.23. 14:09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint továbbra is igen meleg levegő érkezik hazánk fölé, 

a hőség fokozódik.

Ezért mára 8 északnyugati megye kivételével az egész országra citromsárga riasztást adtak ki, mivel a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot. Pénteken azonban már 5 délkeleti megyében ez 27 fokra nőhet, ezért ott másodfokú, narancsriasztás van érvényben.

idoj.png
Fotó: met.hu

Pénteken a reggeli 16-22 fokról 32-36 fokra melegszik a levegő, csupán helyenként lehet gomolyfelhő, és inkább az északi országrészben alakulhat ki zápor, zivatar. Szombaton már 32-37 fok várható, kezdetben sok napsütéssel, délutántól azonban helyenként már előfordulhat csapadék.

Vasárnap délután érkezik az enyhülés, az ország nagy részén számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, akár jégeső és felhőszakadás is előfordulhat, napközben 26-34 fok lehet. Hétfőre jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a felhős, záporesős időben 22-29 fokot mérhetünk.

Az ÁNTSZ vasárnap éjfélig másodfokú hősérgriasztást adott ki. Arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan figyeljenek a folyadékbevitelre, és kerüljék a kávé, az alkohol és a zsíros ételek fogyasztását.

A Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint vasárnap estig az FKF locsolóautói folyamatosan locsolják az utakat, nappal a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a fő- és a közösségi úttvonalakat.