Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Újabb verekedés a török parlamentben

2016.06.23. 21:24 Módosítva: 2016.06.23. 21:28

Ismét verekedés tört ki a török parlamentben csütörtökön. A kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), és  a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) képviselői estek  egymásnak.    Az apropó a hadseregnél dolgozók helyzetéről rendelkező törvénymódosító javaslat volt - közölte a Hürriyet című török napilap internetes oldalán.

A nézeteltéréshez a HDP egyik képviselőjének, Kadri Yildirimnek a felszólalása vezetett. A politikus arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban zajló katonai beavatkozás folyamán a török biztonsági erők a házakat feldúlva odáig mentek, hogy női bugyikra és falakra írják a következő mondatot: "Megjöttünk lányok, de nem voltatok sehol".

Mohammed próféta melyik katonája csinált ilyet? - tette fel a kérdést Yildirim. Hangsúlyozta: "Ezek a szavak nem a török-kurd testvériséget szolgálják, mindannyiunk családjában vannak női tagok".

Nem történt meg

Bülent Turan, az AKP frakcióvezetője-helyettese úgy reagált a HDP képviselőjének kijelentésére, hogy az nem illik a parlamentbe. Kifejtette: "Nem tartom helyesnek, hogy egyáltalán válaszolok erre a felvetésre. A mi katonáink nem tesznek ilyet". Hangoztatta: "Erkölcstelen, hogy képviselőtársam olyan környezetben hozta fel ezt a témát, ahol hölgyek is tartózkodnak".

Erre több politikus felállt a helyéről és megindult a másik oldal széksorai felé, ezért a plenáris ülést felfüggesztették. A szünet után azonban egymásnak estek a képviselők, az összetűzésbe pedig még a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) is bekapcsolódott.

Legutóbb május elején volt verekedés a török parlamentben, akkor vizespalackokkal dobálták és rugdosták is egymást a politikusok, többen megsérültek. A téma a mind az 550 parlamenti képviselő mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítás volt.

A török-kurd konfliktus folytatódott a parlamentben

A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra. A török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői ellen az ország főként kurdok lakta délkeleti részében. Az összecsapásokban tavaly július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg, és a PKK mintegy 7600 lázadóját "tették ártalmatlanná" Törökország határain belül, valamint Irakban, ahol a lázadók főhadiszállása található.

Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.