Csak meg akarták tudni, ki szarozta össze a vécét

DSC3882
2016.06.24. 14:23
Az oktatási ombudsman szerint súlyosan méltóságsértő volt, ami a dömsödi általános iskolában történt: három pedagógus kétosztálynyi gyerekkel húzatta le a bugyiját, hogy kiderítsék, ki piszkította össze a vécét. Ehhez képest a Klik beérte egy írásbeli figyelmeztetéssel, sőt a szülők többsége teljes mellszélességgel áll a pedagógusok mellett, és külön petíciót írtak alá, hogy maradjanak. A méltóságsértő tanárokkal szembeni enyhe szankciót kifogásoló szülők azt mondják, nekik esett a többi szülő, őket hibáztatják a balhéért. A rendőrség nyomoz.

Miután a takarító kiakadt, amiért a lányvécében valaki a csésze mellé piszkított, a dömsödi általános iskola tanárai egészen elképesztő magánakcióba kezdtek. A másodikos és harmadikos (8-9 éves) kislányokat sorba állították az udvaron, majd a tanítónők és a takarítónő az egyik terembe kísérték őket, ahol le kellett tolniuk a bugyijukat, hogy lelepleződjön a bűnös.

Dömsödön jártunk, hogy megpróbáljuk megtudni, mi is történt pontosan, illetve mit gondolnak a településen a dologról.

Egy hónapja történt az eset. Minden gyerek és szülő megnyugodott! Ha mi nem akartunk ebből ügyet érintett szülőként, akkor más miért tette? Sokkal nagyobb törés lesz a kislányomnak ez a hírverés, az, hogy emiatt mégis elveszítheti a tanító nénijét, akit nagyon szeret!

− írta az egyik érintett szülő, miután a Blikk országos hírűvé tette a Dömsödön történteket. Nem egyedi reakcióról van szó, komoly kutatómunkába kellett fogni az ötezres Pest megyei településen, hogy olyan szülővel, hozzátartozóval találkozzunk, aki nem tette magát túl ilyen könnyen a történteken.

Nem teljesen úgy volt

A település polgármesterével, a független Bencze Istvánnal találkoztunk először, aki rögtön az elején szerette volna tisztázni, hogy a Blikk több állítása is téves. A lap ugyanis azt írta, hogy a gyerekeket hármasával vitték be a pedagógusok egy terembe a „fehérnemű-vizsgálatra”", ezzel szemben a valóságban egyesével.

És nem volt bent mind a négy felnőtt, csak az adott diák osztályfőnöke és a takarítónő, egyfajta tanúként. És nem igaz, hogy félnek a szülők lépni, hiszen léptek: támogatói nyilatkozatban álltak ki a pedagógusok mellett. Ahogy az sem igaz, hogy egy pedagógus szájából hangzott el az a kemény mondat, hogy „öt év múlva úgyis lehúzzák a bugyiját”, azt egy szülő mondta a vita hevében.

„A pedagógusok a jó cél érdekében egy nagyon rossz és elfogadhatatlan utat választottak. Ez mindenki számára egyértelmű. Azért csodálkozom, hogy ez most is asztal fölé került, mert egy megfelelő fegyelmi vizsgálatot lefolytatott az iskola és a fenntartó, és úgy tudom, pont is került a végére" − mondta a polgármester, aki szerint az még érthető lett volna, ha valaki az eset után egy-két nappal a médiához fordul felháborodásában, de így egy hónappal később már nem az.

Bencze hangsúlyozta, hogy a választott problémamegoldás elfogadhatatlan volt, de „egyetlenegy pici kis mentségük van, hogy nem ez volt az első eset”, hogy összeszarozták a gyerekek vécét. A polgármester szerint egyébként ez már nem a gyerekekről szól, hanem arról a két-három szülőről, akik botrányt csinálnak, akik fejeket követelnek. Akikkel szemben ott áll az az ötven szülő, akik viszont azt szeretnék, ha pont kerülne végre az ügy végére, és a pedagógusok maradnának.

Az eset súlyánál sokkal nagyobb büntetés az nekik, hogy óriási cécó van. Attól félek, hogy valamelyik pedagógus emiatt elhagyja a pályát

− mondta Bencze, aki a megyei rendőrvezetőkkel is beszélt, és úgy tudja, nem volt még ilyen a rendőrség praxisában, országosan is keresnek valami hasonlót, sőt azt is tudni vélte, hogy nem áll meg a bűncselekmény, de a nyomozás még nem zárult le.

Csak meg akartuk oldani a helyzetet

Egyszerűen mi akartuk megoldani a dolgot, de már tudjuk, hogy szakemberhez kell fordulni

− ezt már Mészáros Pálné, az általános iskola igazgatója mondta nekünk az iskola épülete előtt. Az igazgató a történet részleteit is pontosította az eredeti cikkekhez képest: a takarítónő fedezte fel az összepiszkított vécét, aki ezt felfokozott állapotban közölte is a pedagógusokkal.

Az iskola testnevelő tanára ebbe a felfokozott helyzetbe érkezett, és dobta be az ötletet, hátha így most a végére járhatnak. Az igazgató szerint rossz megoldást választottak, a másik két pedagógus pedig ott hibázott, hogy nem mondtak erre az ötletre nemet, vagy nem állították le az egészet. A takarítónő pedig egyszerűen csak azért volt ott a fehérnemű-vizsgálatnál, hogy a diákok ne egyedül legyenek bent ebben a helyzetben a tanárokkal.

Az eredeti cikk úgy fogalmazott, a takarítónőt kirúgták, ezt így ebben a formában tagadta az iskolaigazgató és a polgármester is, mondván, nem kirúgták, csak az egyébként épp most július elsejével lejáró munkaszerződését nem hosszabbították meg. Szerettük volna megszólaltatni őt is – ahogy a többi érintett pedagógust is –, de sajnos nem értük el, a pedagógusoktól pedig azt a visszajelzést kaptuk, hogy amíg tart a rendőrségi nyomozás is, addig nem szeretnének megszólalni.

Írásbeli megrovás a Kliktől

A tankerület igazgatója megállapította, hogy a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból származó kötelesség vétkes megszegését követték el. Tettük nem volt szándékos, azért tették ezt, mert tartottak a fertőzésveszélytől, és szerették volna megakadályozni a további eseteket , írja a Klik-közlemény, hozzáteszik, hogy az érintettek a tettüket megbánták, többszörösen bocsánatot kértek, amit a szülők el is fogadtak. 

Több levél érkezett a tankerülethez a pedagógusok védelmében, ezekben szülők azt kérik, hogy továbbra is az említett pedagógusok tanítsák a gyermekeiket, hiszen tapasztalt pedagógusokról van szó, írja a Klik. A tankerületi igazgató végül írásbeli megrovásban részesítette a pedagógusokat.

Az igazgató szerint a pedagógusok szembesültek azzal, hogy ez mekkora butaság volt. Hozzátette, olyan pedagógusokról van szó, akik régóta dolgoznak a szakmában, a gyerekek szeretik őket, ráadásul az eset után is, változatlanul. Ő, amikor tudomást szerzett az esetről, felvette a kapcsolatot az intézményt fenntartó Klikkel, a gyermekjóléti szolgálattal, a pedagógiai szakszolgálattal, az iskolarendőrrel, hogy mindenki véleményét kikérje az ügyről. Nagyjából egységes vélemény volt, hogy „a probléma megoldásának kivitelezése hibás volt". Sajnos többet nem tudtunk meg a szakszolgálatok indoklásáról.

Ezután összehívtak egy szülői értekezletet, ahol az igazgató szerint úgy tűnt, hogy a szülők többsége „elfogadta a dolgot, túllépett rajta". Erre az értekezletre elhívta az igazgató a járási családvédelmi ás gyermekvédelmi hivatal vezetőjét is, aki felajánlotta a szülőknek, hogy tart egy beszélgetést, egy mediációt: akinek igénye van rá, azzal kibeszélik a dolgot. 

„A szülők a pedagógusok mellett állnak, azt gondolom, kellő módon dolgoztuk fel. Többször kibeszéltük, hol ment félre, nem söpörtük szőnyeg alá, erről mindenki tud. A pedagógusok tekintélyét nem lefelé nivellálta, minden ember tévedhet" − mondta az iskolaigazgató.

Nem volt ez akkora tragédia

Az első érintett szülő, akivel találkoztunk az iskola épülete előtt, egyike azoknak a szülőknek, akik olyan támogató nyilatkozatot írtak alá, amiben arra kérik a Kliket, hogy az érintett pedagógus (gyermekük osztályfőnöke) pedagógus maradhasson az iskolában.

A férfi a kérdésre, hogy nyilván őt is felbosszantotta, amikor meghallotta, hogy a kislányát arra kényszerítették, hogy húzza le a bugyiját egy teremben, ahol több felnőtt is volt, azt mondta: „Én nem akarom erre kihegyezni a dolgot. És úgy gondolom a többi szülő sem. A szülők döntő többsége nem gondolja azt, hogy ez akkora tragédia volt.” Hozzátette, a választott módszer természetesen helytelen volt.

támogatói.PNG

Ennek megfelelően szerinte egy figyelmeztetés megfelelő szankció tettükre, de ha eltávolítanák az oktatót, azzal a gyereknek többet ártanának. A rendőrségi feljelentéstől, vagy „az ügy ország-világ elé tárásától nem lesz jobb senkinek". A férfi szerint nem egy „hevenyészett Blikk-cikk” alapján kellene megítélni a történteket, és összességében

Egy 23 éves pedagógiai pályát nem biztos, hogy ezzel az egy cselekedettel kell megítélni.

Érdekesség, hogy a pedagógus mellett kiálló nyilatkozatnál a tanár nevét kipontozták, tehát bármelyik hármat be lehet írni az érintett tanárok közül, de a férfi, akivel beszéltünk, elmondta, ők végül úgy döntöttek, csak a saját pedagógusuk mellett állnak ki. A másik osztály dolgába nem akartak beleszólni.

A harmadik pedagógusról pedig nem is tett említést. Ez azzal függhet össze, hogy másképp ítélik meg a szülők a három pedagógus felelősségét. Szerintük a testnevelő tanár találta ki, a többiek csak belesodródtak. De a két osztályfőnök közül pedig úgy néz ki, ők csak a sajátjuk melletti kiállást érezték fontosnak.

Képzeld el, hogy a te gyereked meséli ezt!

A három pedagógus felelősségének különbségében az a szülő is egyetértett, aki azon néhány szülő egyike, akik szerint nem lehet szabad hagyni, hogy ilyen könnyen megússzák a tanárok. Az arcát, nevét nem vállaló szülő szerint az egyik osztályfőnök eleve akkor ért oda, amikor már tartott a megszégyenítés. És nehéz egy ilyet leállítani, nehéz döntés szembemenni a kollégákkal.

Szerinte valamiért el akarják tussolni az ügyet az egyik osztály szülei, ráadásul többen jogász végzettségűek erős érdekérvényesítő képességgel. „Mi már meg sem merünk szólalni, mert mindennel minket vádolnak, pedig mi csak igazságot szeretnénk” – mondta. Megtudtuk, a rendőrségi feljelentésnél a jegyző volt a segítségükre, és a rendőrség szerintük nagyon korrekten végzi a munkáját, szinte az összes gyereket és szülőt kikérdezték már.

Arcpirító megoldás

Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmant is megkérdeztük az ügyről, a kiszabott szankcióról, illetve arról, hogy az oktatási jogok biztosának hivatalában találkoztak-e már korábban hasonló esettel. Az ombudsman azt mondta, hogy a Klik vizsgálati anyagát nem nézte meg, csak a rövid közleményt látta, az esetről ő is a médiából értesült, a hivatalhoz hivatalos bejelentés még nem érkezett ezzel kapcsolatban. De a látottak alapján azt mondta,

ha minősítenem kell, ez egy a méltóságot súlyosan sértő eljárás volt. Nincs az a pedagógiai helyzet, amit így lehet megoldani. Arra, ami tettek az intézményben, semmiféle jogszabály nem hatalmaz föl egy pedagógust sem.

Aáry-Tamás nem emlékszik hasonló esetre az elmúlt évekből. A pedagógusok

rettenetesen, arcpirítóan kirívó megoldást választottak

− mondta. Hozzátette, ő azt sem látta volna túlzásnak, ha ezek után eltávolítják a pedagógusokat az iskolából, de hozzátette, egy sor körülményt nem ismer.

Ha ugyanis ez az első megbotlás volt, nem biztos, hogy a legsúlyosabb szankció az optimális. Sokkal fontosabbnak tartana ezzel szemben egy továbbképzést, egy etikai, jogi szabályokat felfrissítő képzést a tanároknak, de az is nagyon jó lenne, ha valamilyen formában párbeszéd alakulna ki a tanárok és szülők között arról, mit gondolnak a méltóságról, hogyan lehet egymásnak segíteni.

Szerinte ha a szülők úgy érzik a kiszabott szankció nem volt arányos, akkor természetesen fordulhatnak a hivatalhoz, amely megvizsgálja az ügyet.

A rendőrséget is megkerestük az üggyel kapcsolatban, kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy az eset kapcsán feljelentést érkezett a rendőrégre, ami után büntetőeljárás indult. Az eljárás során a mai napig nem hallgattak ki gyanúsítottként senkit.