Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Nem veszik el a doktoriját a plagizáló vezérőrnagynak

2016.06.24. 15:39

Nem vonja vissza Isaszegi János doktori fokozatát a Debreceni Egyetem (DE) - közölte a doktori és habilitációs tanács döntését  az MTI-vel az egyetemi sajtóiroda.

Közleményük szerint a 20 tagú testület jelen lévő 13 tagja közül heten nem értettek egyet a doktori fokozat visszavonásával.

Az Átlátszó portál oktatási oldala számolt be arról áprilisban, hogyjelentős részeket emelt át szöveghűen a Debreceni Egyetemen megírt doktori disszertációjába különböző forrásokból, például indexes cikkekből is (ebből, ebből és ebből is) Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) címzetes egyetemi tanára, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Zrínyi Kiadó vezetője.

A portál azt írta: a Debreceni Egyetemen 2011-ben leadott, A globális és a regionális biztonsági környezet változásainak hatásai című doktori értekezésében Isaszegi János nemcsak nélkülözte a szabályos hivatkozásokat, hanem többségében a témába vágó internetes cikkeket vagy szakirodalmi írások részeit másolta be és tüntette fel saját szellemi termékeként.

Isaszegi János okleveles szakmérnök és szakközgazdász, korábban többször nyilatkozott honvédelmi témákban, előadásokat tart a migráció témakörében. Katonai pályafutása alatt több magyar, amerikai és NATO-kitüntetést is kapott iraki missziós tevékenységéért - idézték fel.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsának elnöke az MTI megkeresésére elmondta: az egyetem illetékes testületei megvizsgálták a kifogásolt doktori értekezést.

A fokozatot kiadó agrártudományi doktori tanács azt állapította meg, hogy a szerző nem járt el az elvárható gondossággal az idézetek, különösen az internetes forrásmunkák hivatkozásainak a megjelenítésében. Ugyanakkor megállapították azt is, hogy az átvett szövegek egyrészt nem tudományos értékűek, részben pedig a szerző saját gondolatai, már korábban megjelent írásai újra felhasználásának minősíthetőek. Az illetékes doktori tanács azt is rögzítette: a doktori értekezés a szerző saját munkája, új tudományos eredményként értékelhető javaslatokat, hivatkozásokat, ajánlásokat tartalmaz, amelyek megfelelnek a tudományosság követelményének - ismertette Csernoch László.

Hozzátette: e vizsgálatot követően egy általa vezetett ad hoc bizottság személyesen is meghallgatta Isaszegi Jánost, majd az ott elhangzottakat és az agrártudományi doktori tanács több mint száz oldalas jelentését a DE Doktori és Habilitációs Tanácsa június 22-ei ülésére beterjesztette.

A tanács jelenlevő tagjai előbb valamennyien állást foglaltak az ügyben, majd titkos szavazással úgy döntöttek, nem vonják vissza Isaszegi János doktori fokozatát - ismertette a végleges határozatot a doktori és habilitációs tanács elnöke.

Csernoch László ugyanakkor az MTI érdeklődésére elmondta: kezdeményezésére az egyetemi könyvtár bevonásával vizsgálják, hogyan lehetne a disszertációkat még a bírálat előtt az esetleges átfedéseket feltáró internetes kereső programon átfuttatni. Az ilyen formán feltárt átfedésekre felhívnák a disszertáció készítőjének és bírálójának a figyelmét, s azonnal kideríthető lenne, hogy a szerző a tudományetikai normáknak megfelelően hivatkozott-e a forrásokra - mutatott rá a professzor.