Elzavarták Tóbiást, Molnár Gyula az MSZP új elnöke

BSZ 8658
2016.06.25. 18:10 Módosítva: 2016.06.25. 18:23
Molnár Gyula magabiztosan legyőzte Tóbiás Józsefet, így 2018 nyaráig ő a Magyar Szocialista Párt elnöke. A választmány éléről elzavarták Botka Lászlót, és Hiller Istvánt választották meg a küldöttek. A 2018-asválasztásra a Molnár-Hiller páros készíti fel a pártot, illetve egy új frakcióvezetőt is kell keresnie Molnárnak. A tisztújítás eredménye az Indexen.

Nagy nehezen sikerült elnököt választaniuk a szocialistáknak, az MSZP új elnöke Molnár Gyula lett. A második fordulóban ez az eredmény született:

 • Molnár Gyula: 176 szavazat,
 • Tóbiás József: 133 szavazat.

Tóbiás József a 2014-es parlamenti és EP-választási vereség után lett a párt elnöke. Akkor ő volt az egyetlen induló. Az elmúlt időszakban a belső ellenfelei amiatt kritizálték, hogy nem sikerült a párt népszerűségét jelentősen feljebb tornáznia, és a Fidesz hibáiból sem mindig sikerült az MSZP-nek profitálnia.

Molnár Gyula pár hónappal ezelőtt lépett porondra. A volt újbudai polgármester azért tudott nyerni, mert korábban elég sok befolyásos szocialista állt be mögé, és nyilvánosan vagy háttérben biztosította a támogatásáról. Molnárt támogatta Tóbiás ellenében Lendvai Ildikó, Puch László, Mesterházy Attila, illetve Molnár Zsolt is.

Amikor szocialistákkal beszélgettünk az elmúlt hetekben, Molnárt többen hatékony, jó stratégiaalkotó képességekkel rendelkező politikusként írták le. Azt is hozzátették ugyanakkor, hogy a helyzetét azonban nehezíti az a büntetőeljárás, amelynek a végén ugyan jogerősen felmentették, de amely tagadhatatlanul foltot ejtett a politikai imázsán.

Molnár már 2018-ra tekint

A megválasztása után sajtótájékoztatón Molnár Gyula azt mondta, hogy mostantól egyetlen cél van: felkészülni a 2018-as választásra, hogy "tudjunk váltópárt lenni és váltsuk le ezt a kormányt". Molnár azt mondta, hogy ebben a munkában mindenkire számít a következő két évben, a most leszavazott Tóbiás Józsefre és Botka Lászlóra is. Azt kérte, hogy minden belső dilemmát, vitát, félreértést tegyenek félre a párton belül.

Molnár bejelentette azt is, hogy összegyűlt a 200 ezer aláírás a földtörvény elleni népszavazáshoz, és az új vezetés is elszánt, hogy kiírják ezt a népszavazást, "ez nem a földről, hanem az egész kormányról szól".

Személyi döntésekről nem beszélt Molnár, és a lehetséges baloldali összefogásról is csak annyit mondott: "egy kihívónak kell lenni a demokratikus oldalon, korai lenne megmondani ezt hogy érjük el".

Tóbiás József, a leváltott elnök annyit mondott, hogy korai egyelőre megfogalmaznia egyelőre, hol hibázott. Az biztos, hogy új szakasz kezdődik a párt életében, ehhez jó munkát kívánt. Nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy lemond-e a frakcióvezetői posztról, vagy megvárja a tisztújítást a frakció élén. Az szinte biztos, hogy Molnár Gyulának új frakcióvezetőt kell majd keresnie, hiszen ő nem tagja a frakciónak, nem is képviselő.

Első fordulót is nyerte

Molnár már az első fordulóban is több szavazatot kapott, mint a többi jelölt. Az első forduló eredménye így nézett ki:

 • Molnár Gyula 121,
 • Tóbiás József 99,
 • Harangozó Tamás 67,
 • Szanyi Tibor 45.

Fidesz-közlemény: Az MSZP semmit sem tanult

A Fidesz szerint az MSZP semmit sem tanult, mindegy, hogy ki a szocialista párt elnöke, ott folytatják, ahol abbahagyták, írták az MTI-nek.

A közlemény szerint Molnár Gyula, az MSZP új elnöke, Hiller István, az új választmányi elnök és a párt új tisztségviselői mindannyian régóta politizálnak, már a "Gyurcsány-éra" alatt is fontos pozíciókban voltak: Hiller István segítette Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki pozícióhoz. Így bizonyára könnyebb lesz nekik tisztázni a szocialisták körüli botrányokat és szembenézni azzal, hogy "kormányzásuk nyolc éve alatt hogyan tették tönkre az országot" - írták.

Szerintük teljesen mindegy azonban, hogy ki az MSZP elnöke, mert a párt ugyanott folytatja, ahol abbahagyta: a szocialisták végre akarják hajtani Brüsszel kényszerbetelepítési tervét, folytatják a bevándorláspárti politikát és "a falazást a korrupciós ügyeikhez". 

Azt írták: az MSZP miniszterelnökénél "már megtalálták az Alstom-kenőpénzek egy részét, az MSZP több fejese külföldön rejtegetett százmilliókat", de egyik elnökjelölt sem volt ezzel hajlandó foglalkozni. Az MSZP új elnöke, Molnár Gyula előre megmondta azt is, hogy "meg akarja erősíteni a Gyurcsány-koalíciót, amely egyszer már tönkretette az országot".

Botka MSZP-s karrierjének vége lehet

Az MSZP a többi tisztségviselőjéről is döntött. Nagy meglepetés, hogy a párt leszavazta a legnépszerűbb politikusát, Botka László helyett Hiller István lett a választmány elnöke. Ez a második legfontosabb poszt a pártban. Mindez azt jelenti, hogy a 2018-as választásra a Molnár-Hiller páros vezeti a párt felkészülését. Botka László pedig nagy valószínűséggel kivonul az országos politikából, és visszavonul Szegedre.

 • Hiller István 201,
 • Botka László 134.

Hiller István új választmányi elnök azt mondta a megválasztása után, hogy "Molnár Gyulával jól tudunk együttműködni, jól kiegészítjük egymást". Úgy képzeli ezt az együttműködést, hogy Molnár vezeti a pártot, ő pedig a hosszú távú stratégiaalkotásért felel.

Botka László a tisztújítás után csak annyit mondott, hogy bízik benne, hogy megtalálják a helyes stratégiát az új vezetők. Arról nem beszélt, hogy visszavonul-e az országos politikától, de sokat sejtetően azt mondta, hogy számára továbbra is szegedi polgármesteri pozíció a legfontosabb, miniszterelnök-jelöltségről pedig sem most, sem korábban nem beszélt.

Az elnökhelyettes Gőgös Zoltán lett,

 • Gőgös Zoltán 183,
 • Tóth Bertalan 144.

A párt három alelnöke pedig: Gúr Nándor, Nemény András és Ujhelyi István. Lukács Zoltán jelenlegi alelnök kapta itt a legkevesebb szavazatot.

 • Ujhelyi István 262,
 • Nemény András 234,
 • Gúr Nándor 197,
 • Lukács Zoltán 194.

(Borítókép: Barakonyi Szabolcs/Index)