Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Mégis, hová ment be dolgozni az MSZP új elnöke?

2016.06.27. 11:31
Molnár Gyulának az első munkanapján rögtön arról kellett döntenie, hová menjen be dolgozni. Nincs pártszékház, a Képviselői Irodaházban pedig nem tudja átvenni Tóbiás irodáját, hiszen ő nem képviselő.

Kellemetlen problémával kellett szembenéznie Molnár Gyulának, az MSZP új, szombaton megválasztott elnökének az első munkanapján: hová induljon be dolgozni.

Az MSZP-nek ugyanis tavaly óta nincs székháza, egy Erzsébet körúton lévő, elég lepukkant irodába van bejelentve a párt székhelye. Az elnök és a központi apparátus már hónapok óta a Képviselői Irodaházból irányítja a pártot. Tóbiás József leköszönő pártelnök is itt rendezte be az irodáját.

Ezt az irodát azonban semmiképp nem veheti át Molnár Gyula, hiszen ő nem képviselő. Nem is juthat be a parlamentbe ebben a ciklusban (tehát egy gáláns képviselői lemondással sem juthat mandátumhoz). Ahhoz, hogy az MSZP elnökebe jusson a Képviselői Irodaházba vagy a Parlament épületébe, így regisztrációt és belépőkártyát kell kérnie a frakciótól. Vagyis az MSZP bázisa a jövőben biztosan máshol lesz.

Egyelőre a saját kerületéből irányít

Megkérdeztük Molnár Gyulát, hová ment be dolgozni hétfő reggel. Azt mondta az Indexnek, hogy

átmenetileg a XI. kerületi MSZP-irodában, a Mérnök utcában dolgozom. Ide hívtam össze az első elnökségi ülést is szerdára.

Amint áttekintette a párt pénzügyi helyzetét és lehetőségeit, akkor fog végleges döntést hozni arról, hol lesz az elnök és a pártvezetés székhelye.

Szombaton tartotta az MSZP a tisztújítását, itt választották meg elnöknek Molnár Gyulát, a választmányi elnök pedig Botka László helyett Hiller István lett. Az elnökhelyettes Gőgös Zoltán lett, alelnökké választották Ujhelyi Istvánt, Nemény Andrást és Gúr Nándort. Az elnökség tagja lett Bangóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita, Tüttő Kata, Bárány Balázs, Heringes Anita, Király József, Korózs Lajos és Molnár Zsolt.

Az biztos, hogy az MSZP-frakciónak is új vezetőt kell választania, mert Tóbiás József jelezte, hogy a leszavazása után nem folytatja ezen a poszton sem. Az új frakcióvezetőről a frakció tagjai szavaznak, de nyilván az új pártelnöknek is lesz szava a kérdésben. Az utóbbi napokban két lehetséges jelöltről suttogtak: Tóth Bertalanról (aki nem lett végül elnökhelyettes), illetve Burány Sándorról (aki most a költségvetési bizottság elnöke).

Molnár nem kívánt ebben a kérdésben állást foglalni, azt mondta, hogy már felkérte Hiller Istvánt, hogy vezesse a jelölőbizottságot, és minél előbb válasszák meg az új frakcióvezetést.