Az komoly, hogy a mai gyerekek alig lógnak az iskolából?

2016.06.28. 17:43

Az oktatási államtitkárságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

a 2009/2010-es tanévhez képest 57 százalékkal csökkent az igazolatlanul hiányzó diákok aránya.

Nincs emögött semmi nagy titok: ez úgy lehetséges, hogy az iskolalátogatáshoz kötötték a családi pótlék folyósítását. Pontosabban a 2010/2011-es tanévtől a családi pótléknak az iskoláskorú gyerekek után nyújtott része, vagyis az iskoláztatási támogatás kizárólag akkor érkezik meg, ha a gyerek rendszeresen jár suliba. A 09/10-es tanév volt az utolsó, amikor még nem élt ez a büntetés.

Megy a figyelmeztetés, hogy nem jár be a gyerek

Az oktatási intézmények vezetői egyébként kötelesek a gyámhatóságot értesíteni, ha a gyerek a tanévben az iskolában a tanórákról 10 órát, az óvodából 5 nevelési napot igazolatlanul lóg. Ilyenkor az iskola jelzése alapján a gyámhatóság levélben figyelmezteti a szülőt (vagy az iskoláztatási támogatásra jogosult személyt), hogy a mulasztás miatt eleshet a pénztől. 

50 igazolatlan (óvodáknál 20 nevelési nap) után ismét jelzést küldenek a gyámhatóságnak, ami pedig a Magyar Államkincstárnál kezdeményezi az iskoláztatási támogatás szüneteltetését. A szüneteltetés azt jelenti, hogy annak időtartamára a család elesik az iskoláztatási támogatástól, és ezt a pénzt visszamenőlegesen se kapja meg, akkor sem, ha a gyerek utána ismét rendszeresen bejár. 

Az államtitkárság közleménye szerint egyébként az igazolatlan mulasztás oka lehet például

  • a hátrányos helyzetű családi háttér,
  • a rossz iskolai eredmények és az ezt korrigáló képességek hiánya,
  • a gyakori költözés, helyváltoztatás is.