Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Kitolták a rendőrök a Ligetvédőket a Közlekedési Múzeum területéről

DSC 5806 (1)
2016.06.28. 11:19 Módosítva: 2016.06.28. 15:38

Kedden délelőtt, 11 óra körül a Ligetvédők egy nagyjából 45 fős csoportja betört a Közlekedési Múzeum körbekordonozott területére, egyikük felmászott az épület tetejére és a berácsozott ablakokra.

A 15 biztonsági őr egy ideig türelmesen nézte a fejleményeket, majd párnál elszakadt a cérna, és az egyik tiltakozót, aki újabb kordont döntött le, megráncigálták. Az őrt a társai leállították. Ugyanakkor a bontó cég által felbérelt biztonsági őrök kivezették a területről a 444.hu helyszíni tudósítóját, erről itt nézhet meg videót.

Délben a rendőrség újra megjelent a helyszínen, negyed 1-kor pedig érkezett mintegy 60 készenléti rendőr is, sisakkal és gumibottal a kézben. A Ligetvédők azonnal elkezdték odaláncolni magukat az ablakrácsokhoz. A rendőrök közölték, hogy mivel a bontást végző cégnek van engedélye, a tiltakozókat felszólítják arra, hogy hagyják el a helyszínt.

Egy órakor a rendőrök finoman, de határozottan elkezdték kiszorítani a Ligetvédőket a Közlekedési Múzeum előtti részről. Néhány embert megemeltek és kivittek, mások a felszólításnak eleget téve maguktól távoztak. A készenlétisek felálltak egy sorban, ami mögé nem engedtek már be frissen érkező tiltakozókat, a biztonsági őrök pedig a hátuk mögött újra visszaállították a kordonokat.

Az egyik postaládához is odaláncolta magát egy tüntető. A rendőrök elmondták neki, hogy mindenképpen levágják a biciklilakatot a nyakáról, de legalább annyira működjön együtt, hogy ő ne sérüljön meg. A láncot később levágták, és a lányt elvitték a rendőrök. 

A rendőrök negyed 2 körül elérték a Közlekedési Múzeum bejáratát. A múzeum tetejére felmászott tüntető, a Riddim Colony énekese, Komáromy Gergely ekkor hangosbemondón szónokolni kezdett a rendőröknek és a tüntetőknek. Többek között azt mondta, hogy 

Üzenjük Orbán Viktornak: 1956-2016, az emberek fellázadtak!

A reggae énekes ezután énekelni kezdett a hangosbemondóba, amit a tüntetők hangos ujjongással fogadtak. Eközben viszont a rendőrök sorfala lassan araszolgatva kitolta a tiltakozókat a kordon vonalán kívülre, így 13:45-kor már csak azok a tüntetők voltak a múzeum területén, akik az épület ablakrácsaihoz láncolták magukat, valamint az énekes, aki már felmászott az épület kéményére.

Két órakor megérkeztek a tűzoltók, feltehetően ők fogják leszedni az odaláncolt embereket a Közlekedési Múzeum épületéről. Néhány, korábban a rendőrök által egyesével kivitt demonstráló újra megpróbálta bedönteni a kordonokat, de a biztonsági őrök résen voltak.

Fél háromkor a tűzoltók az első ablakrácshoz láncolt aktivistáról levágták a láncot és leszedték az épületről, majd sorban következtek a többiek. A darus tűzoltókocsi létrája azonban nem ér el a Közlekedési Múzeum kéményéig, amibe utolsó megmaradt tiltakozóként bemászott a Riddim Colony énekese. Három óra körül az egyik rendőr felment hozzá a kéményre, vitt neki vizet és beszélgetni kezdett vele - feltehetően rá akarta beszélni, hogy magától másszon le - ez nem lesz egyszerű, mert már fél óra telt el azóta.

A kordonon kívülre tolt aktivisták továbbra sem hagyják el a helyszínt, hangosbemondón azt ordítják a rendőröknek és a tűzoltóknak, hogy jogsértő magatartást folytatnak, és hogy meg akarják védeni a Városligetet.

Délután négyre a tűzoltóautóval át akartak állni a tűzoltók a Hermina úti oldalára a múzeumnak, mert onnan elég hosszú lehet a létra, hogy a kéményről leszedjék a tiltakozót, a többi demonstráló azonban gyorsan átment az épület másik oldalára, és odaültek, ahová az autónak állnia kellene. A rendőrök mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el a helyszínt, a demonstrálók ennek nem tettek eleget, így a készenlétisek egyesével kezdték el elhordani az embereket. Végül a létrával elérték a tüntetőt, aki maga sétált le azon keresztül, végül a rendőrök megbilincselték.

Ezután a tüntetők a Múzeum hátsó bejáratához mentek, ahol egy markoló mozgását akadályozták leülésükkel. Háromnegyed ötre a helyzet kicsit bedurvult: a rendőrök felvették a rohamsisakokat, és elkezdték a markoló elől kiszorítani, kitolni az embereket. 

A kordondöntésről egy Ligetvédő készített videót:

Az LMP és a PM is a helyszínen

A tiltakozók között van Moldován László, az LMP 7. kerületi képviselője, vele szemben rendőri intézkedés zajlott, mivel nem akarta önként elhagyni a területet - őt bevitték a 3. kerületi kapitányságra. Az LMP 6. kerületi önkormányzati képviselője, Heltai László később sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy jogsértőnek tartja a Liget-projektet, mert arról nem kérdezték meg a budapestieket. Heltai szerint a Közlekedési Múzeumnál megkezdett építkezésnél a pontos terveket sem tudják bemutatni, így azt sem, hogy ott hány fát kell kivágni, ezért támogatja a Ligetvédőket.

A közlekedési Múzeumhoz jött Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere is, aki az Indexnek még a rendőri intézkedés előtt elmondta, hogy „egyetértek azzal, hogy a Ligetvédők kihasználták a kordonon támadt rést. Azt hangsúlyoznám, hogy remélem, ez továbbra is egy békés demonstráció lesz”. Sajnálja, hogy a kerület jogilag nem segíthet a Városliget megmentésében, mert az a fővároshoz került.

Mint mondta, pártja, a PM nem akarja a civil kezdeményezést kisajátítani, de mindenkit kérnek, hogy segítse a Városliget megmentését. A demonstrálók egy csoportja viszont nehezmenyézte, hogy a politikus idejött, amint megjelentek a kamerák.

Szabó Rebekát 13:20 körül elkezdték igazoltatni a rendőrök, helyszíni tudósítónk szerint őt is kivitték a helyszínről.

A Közlekedési Múzeumnál megjelent Illés Zoltán, a Fidesz-KDNP kormány korábbi környezetvédelmi államtitkára is, aki azt mondta, hogy ellenzi a Városliget beépítését és a zöldfelület pusztítását, majd szemtanúk szerint ő maga is részt vett a kordonok ledöntésében.

Mi ez az egész?

A Ligetvédők egy civil közösség, amelyik március 17-én foglalta el a volt Kertem nevű szórakozóhely területét, ahol a Városliget Zrt. lebontaná a volt Hungexpo épületét és a helyére felépítené a a japán Sou Fujimoto által tervezett, 6 milliárd forintba kerülő Magyar Zene Házát. A civilek azután döntöttek arról, hogy sátrakkal beköltöznek a területre és éjjel-nappal vigyázni fognak a fákra, hogy a beruházó alvállalkozói elkezdték kivágni a fákat. A fakivágást a tiltakozás hatására egyelőre felfüggesztették.

A Városliget Zrt. vasárnap éjjel elkezdte körbekordonozni a lebontásra ítélt Közlekedési Múzeumot, a Városligetbe tervezett beruházás ellen tiltakozók pedig próbálták megakadályozni azt, így kisebb lökdösődés és verekedés alakult ki.

Hétfőn a Ligetvédők megpróbálták megakadályozni, hogy a munkagépek bejussanak a területre, szóvivőjük szerint eközben az egyik munkagép átment egy tiltakozó lábán - ezt az információt azonban a Városliget Zrt. határozottan cáfolta. 

Kedden délelőtt - még a kordonbontás előtt - két tucat rendőr vonult ki a múzeumhoz, mivel a Ligetvédők nem engedték be az építésvezetőt a terepjárójával a területre. A rendőrök öt emberrel szemben a helyszínen intézkedtek, a Facebookon keringő hírekkel ellentétben viszont nem vittek be senkit.

Az Index a helyszínen megtudta, hogy a Városliget Zrt. birtokvédelmi eljárást fog indítani a Ligetvédők ellen, ami azt jelenti, hogy ezután rendőri segítséggel bármikor kitehetik a fakivágás ellen tiltakozókat. 

A rendőrség cáfolja, az aktivista állítja, letört egy csontdarab a vállából


Először a Nol.hu írta meg kedden azt, hogy egy ligetvédő aktivista lánynak, aki graffitit próbált felfújni az aszfaltra, rendőri intézkedés közben letört egy darab csont a vállából. Ezt az értesülést a BRFK a cikk megjelenése után cáfolta, közölve, hogy a lánynak, aki ellenállt az intézkedésnek, nem lett semmi baja.

Az aktivista, Sebestyén Eszter ezután szerdán egy Demokratikus Koalíció által meghirdetett sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a 6. kerületi kapitányság félretájékoztathatta a BRFK-t, ugyanis a rendőrségről mentő vitte el kivizsgálásra, az ott készült ambulánslapból a kerületi kapitányság is kapott egyet. Az ambulánslapon szerepel az összes zúzódása, és az, hogy a vállában az egyik csontból letört egy 6-8 mm-es darab.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője azt követelte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy indítson eljárást a Közlekedési Múzeumnál erőszakoskodó kopaszok és a velük egy követ fújó rendőrök ellen.  • Bérelnék
  • Hírek