A tragikus gyerekhalálok után a kormány több kooperációval próbál javítani a rendszeren

2016.06.30. 22:48

Gyermekbiztonsági ügyekért felelős munkacsoportot hoz létre a kormány

A Gyermekeink Biztonságáért Kiemelt Ügyek Munkacsoport feladata az lesz, hogy a gyermekek elhanyagolása, bántalmazása, az ezzel összefüggő haláleset ügyében folytatott gyámhatósági, gyermekvédelmi eljárások lezárulását követően tapasztalatokat fogalmazzon meg az eljárásban részt vevő gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok, az érintett szervezetek és személyek tevékenységéről.

A munkacsoport megismerhetővé teszi a tapasztalatokat a gyermekvédelemben dolgozó szakemberekkel, de javaslatot is tehet a jogszabályok módosítására és a gyermekvédelmi rendszer szereplői közötti együttműködés javítására.

A munkacsoportot az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vezeti, a testületbe a Miniszterelnökség, az Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium delegál még. Rajtuk kívül felkérik az Országos Bírósági Hivatal elnökét, a legfőbb ügyészt, az alapvető jogok biztosát, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatóját, az országos rendőrfőkapitányt és a gyermekjogi képviselőt foglalkoztató szervezet vezetőjét is, hogy állandó meghívottként vegyen részt a csoport munkájában.

Több tragikus eset kapcsán is kiderült, hogy vannak helyek, ahol nagy bajok vannak az illetékes szervezetek együttműködésével és a gyermekvédelmi jelzőrendszerrel. A másfél évesen csont soványra fogyott gyöngyösi kislány halála után több vizsgálat is volt a büntetőeljárás mellett, a Heves Megyei Kormányhivatal több illetékes felelősségét is megállapította, majd több gyermekvédelmi előírást is megváltoztattak.

(MTI)