Felforgatja a Miniszterelnökséget Lázár János

D NOE20160630034
2016.06.30. 15:59
L. Simon Lászlót meneszti a posztjáról Lázár János, mert elégedetlen az államtitkár munkájával, amelyet a műemlékvédelem és a vári beruházások területén végzett. Egy másik államtitkár, a Simicska Lajossal is jó kapcsolatokat ápoló Németh Lászlóné is távozik a Miniszterelnökségről, ő maga kérte a nyugdíjazását. Nyár közepén váratlanul átalakul a Miniszterelnökség.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki kormányinfóján jelentette be, hogy két személyi változás is lesz a minisztériumában:

  • Személyes barátság ide, személyes barátság oda, nem teljesen elégedett L. Simon László műemlékvédelmi munkájával, így az államtitkárnak mennie kell. Utódjáról Lázár János dönt.
  • Németh Lászlóné pedig éppen most júliusban nyugdíjba vonul. Utódjáról maga Orbán Viktor dönt, Lázár pedig tudomásul veszi.

Lázár a kormányinfón hosszabb bevezetés után értékelte államtitkárságainak munkáját. Kijelentette, hogy a műemlékvédelemmel elégedetlen, ezért a személyes barátságtól függetlenül meg kell válnia L. Simon Lászlótól, a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkártól. A döntés személyesen Lázár döntése volt, Orbán Viktor tudomásul vette azt, mondta a miniszter.

Felhívtuk L. Simon Lászlót, aki azt mondta, nem kíván semmit mondani, a sajtóosztályt kell keresni, és amúgy is éppen egy tárgyaláson ül. A kérdésre, hogy államtitkárként tárgyal-e, azt mondta, az az ő dolga.

Egyszer már megcsappant Lázár bizalma

L. Simon László 2010 óta országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is volt. 2011 és 12 között a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, 2012 és 2013 között már az Emmi kulturális államtitkára volt. A felfelé ívelő karrierben volt egy rövid parkolópálya: egyévnyi budai Várnegyed, a fertődi Esterházy-kastély és a Kúria megújításáért felelős kormánybiztosság után ugyanakkor fontos szerepet kapott a harmadik Orbán-kormányban.

2014 júniusától ő lett a Miniszterelnökség államtitkára, majd a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese is egy évig. 2015 szeptemberében azonban látványosan csökkent Lázár János bizalma: szinten egy kormányinfón jelentette be, hogy lefokozza L. Simont, Csepreghy Nándor lett a miniszterhelyettes. L Simon maradhatott államtitkár – egészen mostanáig. A fideszes politikusról készült portrénkat itt tudja elolvasni.

Lázár újságírói kérdésre most azt mondta, L. Simon menesztésénél nem az államtitkár üzleti ügyei volt a kiváltó ok, hanem az, hogy a rábízott munkát nem végezte el. „Nagyon tehetséges nagyon fölkészült, nagyon aktív ember, aki több mindennel foglalkozik" – mondta a miniszter, de hozzátette, hogy ő a műemlékek ügyét fontosabbnak tartja annál, mint ahogyan most áll. Ezt a problémát pedig mással kell megoldania, mert L. Simonnal nem tudja.

A kérdésre, hogy konkrétan milyen területeken, projektekkel nem volt elégedett, Lázár azt mondta, az épített örökség védelmével, a műemlékvédelemmel voltak problémái, illetve a vári beruházásokkal sem volt elégedett. 

„A műemlékügy az utóbbi időben egyre érdekesebbé válik, csak úgy röpködnek arrafelé a milliárdok és a grandiózus elképzelések: egy kastélyvásárlás itt, egy várfelújítás ott, nagyszabású programok indulnak, közben menetrendszerűen áll a bál a politikai érdekek mentén ide-oda ráncigált örökségvédelmi intézményrendszer körül" – írtuk nemrég a területet részletesen bemutató cikkünkben, amit itt tudnak elolvasni.

Fontos Simicska-ember távozik a kormányból

Lázár a másik távozó emberről, Németh Lászlónéról, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár azt mondta, Németh arról tájékoztatta, hogy mivel július 16-ával eléri a nyugdíjkorhatárt, így élni szeretne a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Lázár szerint a takarékszövetkezeti integráció ki fogja állni az idők próbáját, ezzel elégedett, maga Németh is úgy köszönt le posztjáról, hogy „a munka befejezettnek nyilvánítható" – mondta Lázár. Hogy a poszton ki fogja követni a politikust, arról Lázár annyit mondott, arról majd Orbán Viktor dönt.

Németh Lászlóné annak idején a Magyar Fejlesztési Bank vezérhelyettesi posztjából érkezett a második Orbán-kormányba, ahol nemzeti fejlesztési miniszter lett. A Simicska Lajossal vállaltan jó viszonyt ápoló miniszter a legfontosabb területeket kapta meg, hozzá tartozott egyebek mellett a vagyonpolitika, energetika, klímapolitika mellett az infokommunikáció és a közlekedési ügyek is.

Némethné helyét később, 2014 júniusában Seszták Miklós vette át, és ez a váltás egybeesett azzal az időszakkal, amikor egyre többen suttogták: Orbán Viktor és Simicska Lajos között megromlott a korábbi jó viszony. Némethnének azonban nem kellett távoznia a kormányból: ő lett a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen többek között hozzá tartozott a takarékintegráció ügye, de az állami rezsiholding körüli ügyeket is ő vitte. Az utolsók egyike volt, aki pozícióban maradt a korábbi Simicska-szövetségesek közül.