Tibor
2 °C
8 °C

Helyezkednek a szocialisták a maradék posztokon

2016.06.30. 10:36
Minden bizonnyal Tóth Bertalan lesz az MSZP frakcióvezetője, Burány Sándor pedig a helyettese. Több szocialista is azt valószínűsíti, hogy Harangozó Tamás kiszorul a frakcióvezetésből, Mesterházy Attila pedig parlamenti bizottsági elnöki posztot kap. Közben Molnár Gyula beszólt Gyurcsány Ferencnek, és a sóskához hasonlította.

Az MSZP szombati tisztújítása után várható volt, hogy a többi poszton is elindul az átrendeződés. Molnár Gyula elnökké választása után Tóbiás József közölte, hogy nem vállalja tovább a frakcióvezetői posztot. Így jövő héten a teljes frakcióvezetés megújul majd.

Ahogy egy pártban szokás, megindult a helyezkedés a különböző posztokra. Mint azt megírtuk, a frakcióvezető poszton Molnár Gyula Tóth Bertalant látná szívesen. Ő most frakcióvezető-helyettes, és korábban elnökhelyettesként számított volna rá Molnár (erre a posztra azonban a kongresszus Gőgös Zoltánt szavazta meg).

Tóth Bertalan frakcióvezető mellett az általános helyettes Burány Sándor lehet, a neve futott egy ideig mint lehetséges frakcióvezető. A másik helyettes pedig Varga László Borsod megyei MSZP-elnök.

Mindez azt jelenti, hogy az eddig frakcióvezető-helyettes, az elnökségre is pályázó Harangozó Tamás kiszorul a frakcióvezetésből, ő lesz a helyezkedés nagy vesztese.

Ha Burány igent mond a frakcióvezető-helyettesi posztra, a szocialisták jövő héten tartják a választást, akkor új ember kerül a parlament költségvetési bizottságának élére. Ezt hagyományosan ellenzéki politikus tölti be az Országgyűlésben. Úgy tudjuk, és a csütörtöki Magyar Nemzet is írt erről, hogy Mesterházy Attila volt pártelnök esélyes a posztra. Ő az elnöki kampányban Szanyi Tibor mellett Molnár Gyulát is támogatta, érthető, ha Molnár ezt viszonozni akarja. 

Terjed a pártban egy olyan forgatókönyv is, hogy Molnár Zsolt lehet az általános frakcióvezető-helyettes. Minimális azonban az esély arra, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vezetését lecserélné erre Molnár. 

Molnár Gyula közben beszólt Gyurcsány Ferencnek

Az új elnök az MTI-nek adott interjújában a 2018-as terveiről is beszélt. Molnár Gyula azt mondta, hogy "az Orbán-kormány leváltása érdekében mind a 106 választókörzetben egy jelöltet kell állítania a baloldali pártoknak; aki ebből kimarad, arra az emberek azt fogják mondani, hogy Orbán Viktort támogatja".

Molnár Gyula a pártok közötti együttműködésről közölte, nem lehet "a gyeplőt bedobni a lovak közé" a 106 választókerületben a jelöltkiválasztáskor, ugyanakkor azt még nem tudta megmondani, hogyan képzeli el ennek az együttműködésnek a felső szintjét. Azt kérte pártja politikusaitól, töröljék szótárukból az összefogás szót.

Az önálló MSZP-s miniszterelnök-jelöltet firtató kérdésre azt mondta: külsős vagy pártpolitikus lesz. Ha utóbbiról van szó, akkor az MSZP elsősorban Botka Lászlóban gondolkozik, ezért kérte őt arra, hogy irányítsa a kormányzati munkára való felkészülést. A DK-elnökére vonatkozó kérdésre azt mondta,

Gyurcsány Ferenc olyanná vált, mint a sóska az óvodás gyerekeknek, vele lehet riogatni.

 Az MSZP-frakció pénteken ül először össze, itt megalakítják a jelölőbizottságot Tóbiás József vezetésével. Aztán jövő szerdán megválasztják az új tisztségviselőket.