Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Huxit: Lázár elszólásán eléggé kiakadt az ellenzék, EU-kilépéstől félnek

2016.06.30. 18:34

Az MSZP szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki nyilatkozatával a kormány elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból, írja az MTI. A miniszter a csütörtöki kormányinfón ugyanis arról beszélt, hogy 

  • nem tudna jó szívvel a bennmaradás mellett szavazni, mert nem ért egyet azzal, ami Brüsszelben történik
  • és napjainkban az EU intézményrendszere "több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást.

Ujhelyi István MSZP-alelnök és EP képviselő döbbenetesnek nevezte Lázár unióellenes kiállását, különösen azért, mert a miniszter az, aki a Magyarországra érkező több ezer milliárd forintnyi európai támogatás kiosztását is felügyeli. Ujhelyi szerint a magyar kormány uniós ügyekért felelős tagjának nyilatkozatát nem lehet magánvéleményként kezelni. Ha Lázár János nem támogatja Magyarország uniós tagságát és az ország jövőjét nem az Európai Unióban képzeli el, akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kötelessége távoznia posztjáról, írta Ujhelyi.

Reagált az Együtt is: a Fidesz-kormány szerintük is ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból, ennek pedig egyik eszköze az „Európa-ellenes kvótareferendum″. Az Együtt ezért felszólította a kormányt, hogy ne tartsa meg az őszi népszavazást.

A Demokratikus Koalíció (DK) is ugyanerről adott ki közleményt. „Lázár János szerint az őszre tervezett népszavazás témája megegyezik a brit kilépés okával, ez pedig azt jelenti, hogy az Orbán-kormány az EU-ból történő kilépésre kér felhatalmazást a népszavazáson″ - írta Molnár Csaba, a párt alelnöke. A DK ezért mindenkit arra kér, hogy maradjon távol az őszi népszavazástól, amely ürügyet adhatna a kormánynak az EU-ból való kilépésre.