Lázár: Jó szívvel nem tudnék arra szavazni, hogy az EU-ban maradjunk

D MTZ20160623097
2016.06.30. 15:11

„Jó szívvel nem tudnék a bennmaradásra szavazni az uniós tagság ügyében” – mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfón, amikor az egyik újságíró a brexitről kérdezte. Ha lenne egy erről szóló szavazás, akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter vagy nem menne el, vagy pedig nemmel szavazna. Mint mondta, Európa nem egyenlő az Európai Unióval. Szerinte az EU nem alkalmas arra, hogy Európa értékei és érdekeit megvédje.

Lázár hangsúlyozta, hogy ez nem a kormány, hanem az ő álláspontja. Beszélt arról is, hogy a korábbi népszavazáson a belépésre voksolt, de nagyot csalódott.

A kormány mindenesetre nem kíván hasonló kérdésben népszavazást tartani. 

A britek az illegális, ellenőrizetlen bevándorlás miatt döntöttek az EU-ból való kilépés mellett – legalábbis ez a kormány véleménye Lázár János szerint. Szerinte a brexittel kapcsolatban két fontos dolog van. Az egyik az, hogy Magyarország fenntartsa az együttműködést Nagy-Britanniával.

Lázár szerint Magyarország arra törekszik, hogy Nagy-Britannia stratégiai szövetségesünk legyen. Mint mondta, több százezer magyar munkavállaló dolgozik Nagy-Britanniában, a kormány célja, hogy az ő érdekeiket védeni tudja. A kormány ezért mindent megtesz azért, hogy az angliai magyarok jogai ne csorbuljanak, ebben az ügyben pedig a „visegrádi országok” közösen lépnek fel. Legközelebb Lengyelországban lesz V4-csúcs.