Fidesz-alelnök: Tévedésben él, aki el akarja hagyni az EU-t

2016.07.01. 15:58 Módosítva: 2016.07.01. 16:03

A brexit után nemcsak a világpolitika, hanem a hazai közélet is aktívan foglalkozni kezdett azzal a gondolattal, hogy hol van a helyünk az Európai Együttműködés Rendszerében. 

Elsőként Orbán Viktor szólalt meg a témában, aki arról beszélt a szerdai EU-csúcs után, hogy Magyarországon biztosan nem lesz népszavazás az EU-tagságról. (Orbán a sajtófőnökén egyébként később sem foglalt állást, hiába kérdeztük, hogy igennel, vagy nemmel szavazna. Orbán Brüsszeli sajtótájékoztatójából az derül ki, hogy sehogy sem szavazna.) 

Másnap Lázár János a Kormányinfón kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem tudna jó szívvel az ország EU-tagsága mellett szavazni, majd kijelentette, hogy ha lenne egy népszavazás a témában, ő nemmel szavazna. Pénteken Kovács Zoltán kormányszóvivő is állást foglalt, és ő is a nem mellé tenné le a voksát. 

Ezek után megkérdeztünk több kormánytagot és a Fidesz elnökségét. Elsőként Gulyás Gergely válaszolt, akit nemrég választottak meg a Fidesz alelnökének, és ő egyben az Országgyűlés alelnöke is. 

Őszintén elkeserít az az eltérő véleményeket nem tisztelő, intoleráns és Európa tradicionális értékeit figyelmen kívül hagyó brüsszeli elit, amelyet ma az Európai Unió számtalan meghatározó vezetője és bürokráciája alkot, akik tevékenységükkel komoly kárt okoznak az európai közösségnek

- kezdte ostorozni Gulyás az EU-t, de a folytatásban egyértelműen állást foglalt Magyarország uniós tagsága mellett, amikor kijelentette: "ettől még az európai nemzetek közötti intézményesült együttműködésnek nincs alternatívája" - írta Gulyás az Indexnek küldött válaszában. 

A Fidesz alelnöke szerint Magyarország nemzeti érdeke, hogy tagja legyen az Európai Uniónak, "ráadásul távolról sem csak gazdasági okokból". 

Európa békéjének és a globalizált világban az európai nemzetek hatékony érdekérvényesítésének csak az intézményi együttműködés biztosíthat megfelelő kereteket. Aki úgy gondolja, hogy az Európai Unió működésével, döntéseivel szembeni jogos kritika megfogalmazása (például a teljesen félrekezelt bevándorlási válság kapcsán) káros, az ugyanakkora tévedésben van, mint aki e kritikák megalapozottsága miatt el akarja hagyni az EU-t.

- írta Gulyás.

 Fél 11-kor megjelent cikkünkben megszavaztattuk az Index olvasóit, hogy maradnának, vagy kilépnének az unióból. Öt órával a szavazás kezdete óta úgy áll a helyzet, hogy 30 ezren szavaznának a további tagságra, 5500-an kilépnének, 1000 ember pedig nem szavazna.