Szijjártó barátjával is szerződött a külügy kereskedőháza

2016.07.01. 08:28

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyik barátja, Kuna Tibor is komoly összegekhez jutott a tárca felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től – írta a Magyar Nemzet. Jelentős megbízásokat kapott a tiszteletbeli jordán konzul cége is.

A lap korábban leleplezte, hogy Matolcsy György jegybankelnök rokona, Giró-Szász András volt kormányszóvivő bizalmasa, valamint jelenlegi és volt fideszes képviselők, például az elítélt Lengyel Zoltán is többmilliós összegekhez jutott a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től. Most újabb részletek derültek ki a megbízásokról.

Két megbízást is kapott az MNKH-tól a Kuna Tibor tulajdonában álló Trinity International Communications Kft.

  • Az állami társaság havonta 600 ezer forintért bízta meg a céget PR- és kommunikációs szolgáltatások ellátásával.
  • Emellett egy vállalkozási keretszerződést is kötöttek vele nyomdai, grafikai, illetve rendezvényszervezési munkák, valamint médiafigyelési és rendezvényszervezési feladatok ellátására. ennek díjazását nem tették közzé.

A lap szerint további érdekesség, hogy az East Chain Kft. két részletben 220 millió forintot kapott marketingtevékenység ellátására. Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa nem más, mint Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzul, ügyvezetője pedig Skapér Katalin Magdolna. Ők a csődbe ment Jordán Tours utazási iroda kapcsán lettek ismertek, amiről a bíróság kimondta, hogy az utazási iroda nem fizetett be eleget a biztosítási alapba, így szabálytalanul működött éveken át, majd jogerősen törölték is.

Szijjártó Péter külügyminiszter az RTL Klub kérdésére a szerződésekről csütörtökön úgy nyilatkozott, nem lát kivetnivalót ezekben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt közölte, tájékozódni fog az ügyben, őt is érdekli a téma. Az MNKH Zrt. csütörtökön lényegében nem reagált a különös szerződésekre, csupán a társaság érdemeit igyekezett kiemelni. Azt írták, hogy 2010 óta rekordot döntött a magyar export, nőtt az ország versenyképessége.