Szűk előnyben vannak a kormányban az EU-pártiak

2016.07.01. 21:13

Lázár János váratlan, kilépéspárti megszólalása után kérdést küldtünk a kormány tagjainak, hogy megtudjuk, mennyire általános a lázári megközelítés a kormányban. 

A válaszok most futnak be, de már hét vezető fideszes nyilatkozatából is az látszik, hogy a helyzet egyáltalán nem olyan tiszta, mint azt akár egy hete gondoltuk volna.

Három A-kategóriás politikus ugyan teljes mellszélességgel állt a józan ész oldalára, és jelentette ki, hogy Magyarországnak az EU-ban a helye. A kilépés mellett csak ketten érveltek. Elgondolkodtató viszont, hogy két további kormánytag - egyikük ráadásul Orbán Viktor - nem adott egyértelmű választ. A három EU-párti véleménnyel szemben tehát négy nem egyértelműen pozitív válaszunk van eddig.

Bent kell maradni

A legerősebb EU-párti kormánytag Szijjártó Péter külügyminiszter, aki szerint 

Magyarországnak mind politikai mind pedig gazdasági szempontból az az érdeke, hogy az Európai Unió tagja legyen.

Egyértelműen fogalmazott az Indexnek küldött nyilatkozatában Balog Zoltán EMMI-miniszter is: "Bent kell maradni. Így voksolnék."

Ugyanilyen határozott Gulyás Gergely, a Fidesz és az országgyűlés alelnöke: 

Európa békéjének és a globalizált világban az európai nemzetek hatékony érdekérvényesítésének csak az intézményi együttműködés biztosíthat megfelelő kereteket. Aki úgy gondolja, hogy az Európai Unió működésével, döntéseivel szembeni jogos kritika megfogalmazása (például a teljesen félrekezelt bevándorlási válság kapcsán) káros, az ugyanakkora tévedésben van, mint aki e kritikák megalapozottsága miatt el akarja hagyni az EU-t.

Ahogy Gulyás, úgy egyébként a másik két EU-párti kormánytag is megfogalmazott kritikát. Szijjártó szerint "az Európai Unió alapvető reformokra szorul, mert ha a jelenlegi brüsszeli politika folytatódik, akkor az európai egység és versenyképesség végzetes károkat fog elszenvedni." Balog lapunknak küldött levelében pedig leszögezi: "Az Európai Uniót belülről kell megváltoztatni. Amíg nem késő."

Huxit

A huxit kérdését Lázár János kezdte emlegetni először.

Jó szívvel nem tudnék a bennmaradásra szavazni az uniós tagság ügyében

mondta a miniszter a csütörtöki kormányinfón általános meglepetésre, hiszen EU-tagságunkat felelős politikus eddig nem kérdőjelezte meg. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV-ben fedte fel EU-szkeptikus álláspontját. Ellenérzéseit a menekültválságra alapozva vezette elő: "Ha kizárólag az illegális migráció uniós kezelése képezné a döntés alapját, az nem a bent maradás mellett szólna."

A feszültség enyhítésére mindkét politikus hozzátette, hogy mindez csak a magánvéleményük, és a kormány nem tervez lépéseket az ügyben.

Tartózkodók

A képet Orbán Viktor és Navracsics Tibor válaszai tették még opálosabbá. A miniszterelnök sajtósa egy igen vagy nem helyett ugyanis talányos választ küldött. "Ebben a témában kérem, Orbán Viktor EU-csúcs utáni mintegy 70 perces sajtótájékoztatóját tekintse irányadónak!"

A szövegből azonban csak annyit lehet kiolvasni, hogy Orbán szerint a migráció az EU súlyos  problémája, és ha az ügyet nem sikerül rendezni, baj lesz. 

Talányos nyilatkozatban Navracsics azonban még a miniszterelnökön is túltesz. Arra a kérdésünkre, hogy igennel vagy nemmel szavazna-e egy Magyarország uniós tagságáról szóló népszavazáson, a következő meglepő választ adta:

Élnék a szavazás titkosságával.

Mindezt napokkal azután, hogy Navracsics Tibor a Heti Válasznak sokkal egyértelműbben fogalmazott. Az Európai Bizottság oktatásért és kultúráért felelős biztosa a lapnak azt mondta: a tavalyi menekültválság idején hiányolt egy olyan józan hangot Magyarországon, ami kimondta volna, hogy Magyarországnak mégiscsak az unión belül van a helye.  • Bérelnék
  • Bankszámla