Úttestre lépett a Fedél Nélkül-árus, bilincsben vitték el

2016.07.05. 07:00
  • Egy Fedél Nélkül-árus állítólag lelépett a járdaszigetről az úttestre. Bilincsben vitték el, eljárás indult ellene.
  • Egy szexmunkás nő eldobott egy papírzsebkendőt, az kiesett a kukából. 150 ezer forintra büntették. Nem tudta befizetni, 20 nap elzárás lett belőle.
  • Egy mélyszegénységben élő férfinak nem működött az első fék az egyébként kontrafékes biciklijén. 20 ezer forintra bírságolták.

Új videóval folytatódik a civil kampány a szabálysértések hazai szabályozásának aránytalan, abszurd elemei és a szabályok gyakran diszkriminatív alkalmazása ellen. A Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Sajtóközpont, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász összefogott a szabálysértési szabályozás és a gyakorlat megváltoztatásáért, mert az szerintük nem hatékony, értelmetlen, megtorló és pazarló.

A szabálysértési törvény alapján olyan ártalmatlan dolgokat is büntetni lehet, mint a falatozás a parkolóban, vagy a gyógynövény-gyűjtögetés. A civilek szerint az ilyen tilalmak kifejezetten alkalmasak arra, hogy vegzálni lehessen a polgárokat. Persze nem mindenkit szoktak ilyen csip-csup ügyekért felelősségre vonni. A civilek tapasztalatai szerint a rendőrök elsősorban a vidéki, mélyszegénységben élő embereket, a hajléktalanokat és a szexmunkásokat bírságolják olyan dolgokért, amelyért másokat nem. Emellett sokszor élethelyzeteket büntetnek, amin az érintettek ha akarnak, se tudnak változtatni: például az otthontalanságot.

A kampánnyal a kormány és a hatóság figyelmét szeretnék felhívni a problémákra.

Szabálysértés

A kampány előző videóját itt találja.