Az eddig alkalmatlanokat is közmunkára fogják

2016.07.05. 06:55

Van Magyarországon 132 ezer ember, akiknek a munkaügyi szervek több mint egy éve képtelenek munkát találni a nyílt munkaerőpiacon, és mentális, fizikai vagy szociális okok miatt eddig közmunkára is alkalmatlanok voltak. Őket célozza a kormány új, egyelőre négy megyében indult, 300 főt érintő kísérleti közmunkaprogramja, amit jövőre az egész országra kiterjesztenének – írja a Magyar Nemzet.

Az érintetteknek, miután kiközvetítették őket, foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton kell átesniük. Aki „alkalmas” minősítést kap, bekerül a speciális közmunkaprogramba. Akit alkalmatlannak minősítenek, azt a háziorvoshoz irányítják a megfelelő egészségügyi szakellátás, illetve a rehabilitálhatóság felülvizsgálata érdekében.

A szociális szolgáltatások szükségességét „szociális diagnózis” keretében határozzák meg. Ezek elsősorban a család- és gyermekjóléti szolgálatok és a központok által nyújtott segítséget, illetve pszichiátriai és szenvedélybetegeknek kezelést kínáló nappali, valamint közösségi ellátásokat jelentik.

A speciális közfoglalkoztatási programban dolgozók még a rendes közfoglalkoztatottaknál is kisebb bért kapnak. A vonatkozó kormányrendelet júniusi módosítása szerint a speciális programban napi hat órában dolgozó közmunkás közfoglalkoztatási bére havi 41 556, legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén pedig havi 53 277 forint. Az állam biztosítja ugyanakkor a napi egyszeri meleg étkeztetést, és a munkaerőpiaci, szociális és egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó utazási költséget.

Az egészségi okok miatt nem foglalkoztatható álláskeresőket törölnék az álláskeresők nyilvántartásból, de az ehhez szükséges intézkedésekről a kormány még nem döntött.