A sanyarú börtönélet miatt 4 millió forintot kap a tescós rabló

2016.07.06. 07:58 Módosítva: 2016.07.06. 11:19

Börtönbeli panaszai miatt többmilliós kártérítést kap az államtól S. Péter, a tescós rablás vádlottja, írja a Blikk.

Az újság szerdai cikke szerint a rablás és egyéb bűncselekmények vádja miatt előzetesben lévő férfi a Fővárosi Törvényszék keddi ítélete alapján majdnem 4 millió forintot kap az államtól. Már negyedszerre nyert pert.

Az ítélethirdetés indokolásában a bíró tételesen felsorolta a mulasztások listaárát, például a rossz körülmények közötti sétákért félmillió forint, a silány étkeztetés miatt egymillió, a hajvágással kapcsolatos panasza okán tízezer forint üti a markát.

S. Péter elégedett volt az ítélettel, de mint elmondta, „folytatja igazságáért és szabadságáért folytatott küzdelmét. Minden este 20 percenként felkapcsolták zárkámban a villanyt, lehetetlen volt egy szemhunyást is aludnom. Arról már nem is beszélek, hogy jéghideg vízben kellett zuhanyoznom” – panaszolta.

S. Péter és társai ellen rendkívül súlyos vádakat sorakoztatott fel az ügyészség korábban: gyilkosság egy pénzváltó házaspár ellen, kézigránát-robbantás egy pénzszállító autó kirablása közben.

Első fokon 2014 februárjában S. Péter és két társa életfogytiglani börtönbüntetést kapott a Fővárosi Törvényszéken. 2015 júliusában a Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet és új eljárásra utasított. 2016 januárjában a Kúria kimondta, hogy törvénysértő volt ítélőtábla végzése. Ez a döntés az ügy érdemét ugyanakkor nem érinti, a már zajló megismételt eljárás folytatódik, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást. 

Vádak S. Péter ellen

 

S. Péter 1995-ben Kung fu Európa-bajnokságon vett részt, Bécsben a kick-box-Világkupán a dobogóra állhatott, abban az évben sportágában az év sportolójának is megválasztották. Korábban teológiát végzett, majd jogi tanulmányokat is folytatott. Soha egyetlen, ellene felhozott vádat nem ismert el, írta korábban egy róla szóló cikkben a Velvet.

  • 1996. december 23-án Budapest belvárosában a Váci utca és Pesti Barnabás (ma Piarista) utca sarkán géppisztolyból lőttek rá egy pénzszállító autóra, majd géppisztollyal kényszerítették a pénzkísérőket az 53 millió forint átadására. S. Péter kilenc évet kapott. 
  • 2004. novemberében a vád szerint S. Péter két társával Kalocsán támadt meg egy házaspárt otthonában. A házban 30 millió forintnyi aranyat, készpénzt és műszaki cikkeket szedtek össze. Az akció közben a pénzváltással foglalkozó férfi felesége megpróbált elmenekülni. Támadóinak valahogy sikerült feltartóztatniuk őt, majd a férjével együtt egy autóba kényszerítették, és kivégezték őket. A holttestüket megpróbálták elégetni, ez nem sikerült, ezért Héreg és Tatabánya között egy erdős részen ásták el.
  • 2005 telén két társával magát rendőrnek álcázva, fegyverutánzattal az ország különböző településein további öt fegyveres rablást is elkövettek pénzváltók, telefon, illetve ékszerüzletek ellen összesen 25 millió forint értékben.
  • 2005. május 14-én S. Péter egy négyfős banda tagjaként a budaörsi Tesco áruház parkolójában támadt rá egy pénzszállító autóra. A támadók az egyik pénzkísérőt combon lőttek, hogy társát a pénz átadására kényszerítsék. A kiérkező rendőrökkel tűzharcba keveredtek, menekülés közben kézigránátot is dobtak az egyik rendőrautóra, és végül 30 millió forinttal elmenekültek.