Alvállalkozásban végezték a munkát a tűzszerészek a Hortobágyon

2016.07.06. 14:31

Külső, független szakértők vizsgálják a múlt pénteki hortobágyi robbanás körülményeit, okait - mondta a honvédelmi miniszter. Simicskó István azt mondta, a Honvédelmi Minisztérium is várja a vizsgálat eredményét, aminek lefolytatására harminc nap áll rendelkezésre - írja az MTI. 

Simicskó István azt is elmondta, hogy amikor Benkő Tibor vezérkari főnökkel a kórházban meglátogatták a sérült katonát, Tóth Péter főtörzsőrmester azt mondta: annyi esélye volt az életben maradásra, mint arra, hogy a bomba felrobban: "semmi". 

A honvédelmi miniszter reagált az előző nap az MSZP által felvetettekre is, hogy valóban "alvállalkozásban" végzett-e tűzszerészeti tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyon. Simicskó István azt mondta: a Magyarországon talált robbanószerkezetek, bombák hatástalanítása, megsemmisítése a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának a feladata. Más ezt nem végezheti el - mondta. A miniszter szerint ha egy cég keresőmunkát végez, a feltáró, megsemmisítő munka akkor is mindig a tűzszerészek felelőssége.

A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

Arról, hogy négy évvel ezelőtt megszüntették a katonák élet- és felelősségbiztosítását Simicskó elmondta: olyan rendszert fognak kialakítani, amiben a szolgálatot teljesítő katonák világosan láthatják, hogy hogyan és miként áll helyt a Honvédség egy baleset nyomán.

"Ettől függetlenül a biztosítót meghaladó összegben fogunk helytállni, hiszen mégiscsak egy Magyar Állam van mögöttünk és a Magyar Honvédség a legkomolyabb testületek közé tartozó szervezet, úgyhogy én azt hiszem, hogy senkinek nem kell aggódnia, hiszen nem engedjük el senkinek sem a kezét" - idézte Simicskót az Inforádió. 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen péntek délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült. A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálat is zajlik.