Rendőrök szállták meg a Városligetet

DSC 7966
2016.07.06. 07:52 Módosítva: 2016.07.06. 12:59
Legalább 200 rendőr jelent meg szerda reggel 7 óra körül a Városligetben, majd sorfalat álltak a bontásra ítélt Hungexpo-irodaházaknál. A ligetvédő aktivisták közül többen felmásztak az épületek tetejére, vagy betontömbökhöz láncolták magukat. A rendőrök egy jegyzői határozat alapján egyenként vezették ki az embereket a területről. A Városliget Zrt. azt közölte: három hónapja nem tudták megkezdeni az épületek bontását, ezért fordultak a hatóságokhoz. A ligetvédők szerint jogtalan az eltávolításuk.

Reggel 7 óra körül nagyon sok rendőr jelent meg a Városligetben. A rendőrök sorfalat álltak a Hungexpo-irodaházaknál, ahol a Városliget Zrt. szeretné elkezdeni az épületek bontását. Tudósítónk jelentése szerint kb. 250 járőr és készenléti rendőr volt a helyszínen.

Információink szerint a jegyző ment intézkedni a Városligetbe. Egyenként állapította meg az ott táborozó ligetvédőkről, hogy jogszerűen tartózkodnak-e a területen.

A Ligetvédők közössége a Facebookon azt írta: „RIADÓ! Több száz rendőr a Városligetben, fel akarják számolni a Ligetvédők Táborát!!!”

A rendőrök teljesen körbevették a területet, kétméterenként áll egy egyenruhás a Hungexpo-irodaházaknál. Több embert már kikísértek a területről, néhányan azonban betontömbökhöz láncolták magukat vagy felmásztak a tetőre. 

A betoncsapdákhoz láncolt embereket csak úgy lehet elvinni, ha 1. levágják a kezüket 2. a betontömbökkel együtt, de ehhez darura és teherautóra lenne szükség. A munkások ezért a 3. megoldást választották, elkezdték kalapáccsal szétverni a betontömböket (lásd keretes írásunkat)

A Rádió Q élőben közvetítette a történéseket. Az adásban az egyik aktivista azt mondta, hogy a rendőrök éppen most feszítik hátra a kezét, a háttérben kopácsolás hallatszott. Az élő adásban az valaki (feltehetően egy rendőr) azt kérte az egyik aktivistától, hogy „működjön együtt”.

Tudósítónk jelentése szerint a közelben 100-150 aktivista gyülekezett, de a hangulat inkább békés volt. Azt kántálták, hogy „veletek vagyunk”, agressziónak nem volt jele. 8-9 óra között még két aktivista volt fent a tetőn és 15-20 rendőr, közben kalapácsokkal verték szét a betoncsapdákat.

9 óra körül kb. 50 aktivista spontán ülősztrájkot kezdett: leültek a kerítés elé a földre, a rendőrök lába elé. Egyikük azt mondta: nincs terv, meglátják, mi lesz. Érkezett egy autó is, amiből hangosbeszélőn buzdították a tiltakozókat. 

A Városliget Zrt. közleménye szerint „hatósági eljárás keretében kezdeményezte az illetékes jegyző a Hungexpo-irodaházaknál található, a Liget projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának”. A terület vagyonkezelője a Városliget Zrt., amely több mint három hónappal ezelőtt adta át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt ez idáig nem tudták megkezdeni a munkát. A terület kiürítését ma reggel indították el az illetékes hatóságok.

Az ügyben elfogultság miatt nem a zuglói, hanem a józsefvárosi jegyző hozta meg a határozatot. A ligetvédők azt állítják, a birtokvédelmi eljárásról szóló határozatot csak ma reggel függesztették ki a rendőrök. Az aktivisták szerint azonban a határozatot legalább két nappal a végrehajtás előtt közölni kellett volna az érintettekkel. Ugyanezt mondta az Indexnek Karácsony Gergely, zugló polgármestere is.

A rendőrség azt közölte: birtokvédelmi határozat végrehajtását elrendelő végzés alapján jegyzői felkérésre intézkedett a törvényi felszólítások után az Olof Palme sétányon. A végzés rendelkezik arról, hogy aki a jegyzői felszólításra az ingatlant nem hagyja el, abban az esetben "a határozatban foglaltak végrehajtását rendőri közreműködéssel kell foganatosítani".

„A helyszínen a rendőrök összesen 63 fővel szemben intézkedtek, akik közül 12 főt előállítottak. Az előállításokra 11 esetben szabálysértés továbbfolytatása, egy esetben bűncselekmény - hivatalos személy elleni erőszak - elkövetése miatt került sor, mert az intézkedés alá vont személy megtámadott egy rendőrt. A támadót a rendőrök a Budapesti Nyomozó Ügyészségre előállították" - áll a rendőrség közleményében.

Az Index egyik videóján az látszik, hogy egy külföldi aktivistát megbilincselve, kezét hátrafeszítve visznek egy rendőrségi autóhoz. Az intézkedés közben az egyik rendőr kétszer is azt mondja: "Nyugalom, higgadtság, szakszerűség". 

Felszámolják a rendőrök a ligetvédők táborát

Délelőtt 10 órára a rendőrök kihozták a területről az utolsó tiltakozót is. A kerítésen kívül továbbra is kb. 150 aktivista áll. Csárdi Antal LMP-s politikus, a párt 2014-es főpolgármester-jelöltje rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Itt azt mondta: véleménye szerint jogilag kifogásolható a józsefvárosi jegyző határozata, mert nem nevezték meg konkrétan, kivel szemben érvényesítik a birtokvédelmi eljárást. Csárdi bejelentette: folytatják a tiltakozást annak ellenére is, hogy a rendőrök kivitték a területről az embereket. A ligetvédők ma délután 5-re tüntetést tartanak az Olof Palme sétányon.

11 óra után a Közlekedési Múzeumtól legalább 60-80, sárga láthatósági mellényt és munkavédelmi sisakot viselő őrző-védő vonult fel a Hungexpo-irodaházakhoz. Az ő feladatuk az lehetett, hogy biztosítsák az érkező dózer útját. A dózert szállító kamion elé azonban a tiltakozók egy része lefeküdt vagy leült. Őket egyenként állítják fel a rendőrök, a sárga mellényes őrző-védők nem érnek az aktivistákhoz. (Július elején megjelent egy olyan videó, amin egy tiltakozót hasba vág egy Liget-projektes verőember a Közlekedési Múzeum tetején. Az eset után maga a Városliget Zrt. tett feljelentést az őrző-védő ellen.) 

Mi az a betoncsapda, és hogyan hatástalanítják?

A betoncsapda egy másfél méter hosszú, fél méter széles betontömb, amiben felülről lukak vannak, ebbe dugja be a kezét felülről a tiltakozó. A kezén levő láncot a benne futó vascsőhöz rögzíti egy karabinerrel, így a tiltakozót csak akkor tudják elvinni, ha szétverik a betontömböt. Ezt nyugati országokban a rendőrök nem csinálják meg, a Városligetben azonban csákánnyal verik szét az emberek keze körül a betont, ami az egyik ilyen procedúrán átesett ligetvédő szerint életveszélyes.

Borítókép: Bődey János / Index