Azért kerülhet házi őrizetbe Vizovicki, mert büntetlen és rendezett családi háttere van

2016.07.07. 13:07

Azért kerülhet 250 milliós forintos óvadék ellenében házi őrizetbe a budapesti éjszakai élet egykori teljhatalmú urának tartott, rendőrök megvesztegetésével és adócsalással is vádolt Vizoviczki László, mert büntetlen előéletű és rendezett családi háttérre van - derült ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

Először szerdán szellőztette meg a sajtó, hogy a három éve előzetes letartóztatásban lévő férfi 250 millióért hazamehet. Az ügy azért is érdekes, mert 2015 márciusában már volt házi őrizetben Vizoviczki, de májusban szökés, elrejtőzés veszélye miatt újra előzetes letartóztatásba helyezték.

Ez egyébként elég nagy óvadékrekordnak számít, a korábbi legnagyobb kiszabott összeg a törvényszéken 60 millió volt.

Vizoviczki  és több főrendőrt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádol a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. Vizoviczki és a főrendőrök perét 2015. január 14-én zárt eljárásban kezdte tárgyalni a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa. Vizoviczkiről készült portrénkat itt olvashatja.

A másik, Vizoviczkit érintő ügy lényege, hogy a diszkópápa megkérdőjelezhetetlen vezetőként irányította az általa létrehozott bűnszervezetet ,szórakozóhelyeinek minden egyes eltitkolt milliói hozzá kerültek – írja a lap. A vádirat szerint az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált 2010 és 2012 közötti időszakban több száz milliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására megtévesztették az adóhatóságot és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolja őt és társait a Központi Nyomozó Főügyészség.

A legújabb hírek szerint az ügyek szálai akár Rogán Antalig is elérhetnek. A politikus éppen egy fotót próbál tisztázni, ahol megjelenik egy másik bűnöző, Portik Tamás hátterében.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki közleményében azt írta, a bíró határozta meg a 250 millió forintos óvadékot, egyúttal elrendelte a vádlott házi őrizetét és a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazását. Ugyanakkor azt is közölték, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a héten elutasította Vizoviczki szabadlábra helyezését, és megalapozottnak találta, hogy fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye. Az Ítélőtábla kifejtette, hogy a bizonyítási eljárás előrehaladtával ismételten vizsgálandó lesz, hogy a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartásának feltételei fennállnak-e.

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében óvadék egyedül előzetes letartóztatás kiváltására alkalmazható, elrendelésére akkor van lehetőség, ha fennáll a terhelt szökésének vagy elrejtőzésének veszélye, írták.

Az óvadék felajánlását a törvényszék a közlemény szerint

  • egyrészt a bűncselekmény jellegére
  • másrészt a vádlott személyi és családi körülményeire tekintettel fogadta el.
  • Egyetlen bűncselekmény esetén sem kizárt az óvadék felajánlása
  • másrészt a vádlott büntetlen előéletű
  • rendezett családi háttérre van
  • és összességében 3 éve van előzetes letartóztatásban.
  • Emellett a bizonyítási eljárás olyannyira előrehaladt, hogy már nem indokolt az ilyen hosszú előzetes letartóztatás.

Az ügyész azért fellebbezett, hogy az ítélőtábla utasítsa el az óvadék felajánlást, a védő pedig a házi őrizet ellen jelentett be perorvoslatot. A jogerős döntésig Vizoviczki továbbra is előzetes letartóztatásban marad.