Erzsébet
1 °C
4 °C

Pénzt ígért a Fidesz a kvótanépszavazásba beleálló ellenzékieknek

2016.07.07. 11:01

Azzal keresett meg ellenzéki pártokat Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője , hogy költségvetési pénzt kapnak, ha az igen mellett kampányolnak az őszi kvótanépszavazásra – ezt állította szerdán az ATV-n Gyurcsány Ferenc DK-elnök.

Gyurcsány szerint pártjának és – Tóbiás József ezt állította neki – az MSZP-nek is felajánlotta ezt Kósa Lajos. A DK és az MSZP is jelezte aztán, hogy távol marad a kvótás népszavazástól, a DK egyenesen bojkottra hív fel, akárcsak az Együtt.

„Azt nem tudom, hogy a Liberálisokat felhívta-e Kósa Lajos, hiszen nem vagyok beszélő viszonyban Fodor Gáborral” – utalt Gyurcsány arra, hogy a Magyar Liberális Párt viszont a többi baloldali párttal ellentétben az igen szavazatra kezdett buzdítani. (A kormány álláspontja a nem.)

Kósa Lajos közleményben reagált minderre. Az írás címe az, hogy „Gyurcsány Ferenc nem mond igazat”, ugyanakkor a folytatásból kiderül, azt tényleg felvetette, hogy pénzhez jussanak a pártok a népszavazás kapcsán.

A közleményben Kósa úgy fogalmaz, hogy a frakcióvezetők közötti megbeszélések egyikén vetettem fel, hogy a népszavazási törvény módosítása kapcsán fontoljuk meg, hogy átvennénk a skandináv országokból azt a megoldást, miszerint

bármilyen népszavazás esetén a költségvetésből elkülönítünk egy meghatározott összeget,

azt megfelezvén a pro és kontra álláspontot képviselő szervezetek között osszuk el egy később kidolgozandó rendszer szerint.”

A közlemény azzal zárul, hogy a felvetésről érdeklődés hiányában nem vitáztak érdemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?