Pénzt ígért a Fidesz a kvótanépszavazásba beleálló ellenzékieknek

2016.07.07. 11:01

Azzal keresett meg ellenzéki pártokat Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője , hogy költségvetési pénzt kapnak, ha az igen mellett kampányolnak az őszi kvótanépszavazásra – ezt állította szerdán az ATV-n Gyurcsány Ferenc DK-elnök.

Gyurcsány szerint pártjának és – Tóbiás József ezt állította neki – az MSZP-nek is felajánlotta ezt Kósa Lajos. A DK és az MSZP is jelezte aztán, hogy távol marad a kvótás népszavazástól, a DK egyenesen bojkottra hív fel, akárcsak az Együtt.

„Azt nem tudom, hogy a Liberálisokat felhívta-e Kósa Lajos, hiszen nem vagyok beszélő viszonyban Fodor Gáborral” – utalt Gyurcsány arra, hogy a Magyar Liberális Párt viszont a többi baloldali párttal ellentétben az igen szavazatra kezdett buzdítani. (A kormány álláspontja a nem.)

Kósa Lajos közleményben reagált minderre. Az írás címe az, hogy „Gyurcsány Ferenc nem mond igazat”, ugyanakkor a folytatásból kiderül, azt tényleg felvetette, hogy pénzhez jussanak a pártok a népszavazás kapcsán.

A közleményben Kósa úgy fogalmaz, hogy a frakcióvezetők közötti megbeszélések egyikén vetettem fel, hogy a népszavazási törvény módosítása kapcsán fontoljuk meg, hogy átvennénk a skandináv országokból azt a megoldást, miszerint

bármilyen népszavazás esetén a költségvetésből elkülönítünk egy meghatározott összeget,

azt megfelezvén a pro és kontra álláspontot képviselő szervezetek között osszuk el egy később kidolgozandó rendszer szerint.”

A közlemény azzal zárul, hogy a felvetésről érdeklődés hiányában nem vitáztak érdemben.