Szijjártó: Indokolatlan az ellenőrzés az osztrák-magyar határon

2016.07.07. 13:21

Szijjártó Péter szerint „határellenőrzésre, határvédelemre a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon van szükség, nem a magyar-osztrákon", ezért indokolatlannak tartja, hogy Ausztria ellenőrzi a forgalmat az M1-es autópályán. A külgazdasági és külügyminiszter azt hangoztatta csütörtöki sajtótájékoztatóján: ha Ausztria valóban meg akarja védeni a schengeni övezetet, segítsen a külső határ védelmében.

Az utóbbi napokban több kilométeres dugók alakultak ki az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, illetve az 1-es úton a miklóshalmi (Nickelsdorf) átkelőnél, miután az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartottak a határátlépési pontokon az illegális migránsok és az embercsempészek kiszűrése érdekében. 

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter viszont arról beszélt, hogy a hatalmas dugók oka az, hogy a magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak az osztrák-magyar határszakaszon. A magyar-osztrák határszakaszon nincsen schengeni határ, Magyarország teljesen jogtalanul végez ellenőrzést - mondta a belügyminiszter kedd este.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a közlekedésbiztonsági ellenőrzés a volt hegyeshalmi határátkelőnél a július elsejétől szeptember végéig tartó fokozott nyári ellenőrzés része.

Szijjártó a magyar intézkedésekről azt mondta, az országnak joga van ehhez, és furcsa, hogy miközben „magyarok tízezrei szenvednek", mert Ausztria két Schengen-tagállam határellenőrzést tart, „még nekik áll feljebb".

A menekültügy kezeléséről a jövő héten Magyarországon tárgyal Wolfgang Sobotka belügyminiszter és Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter, írta az osztrák Kurier lap. A tárcavezetők azt remélik, hogy a menekültek visszafogadásával kapcsolatban is közeledhet majd a két ország álláspontja.